Karakaya: AK Parti tarımı ihmal etti

MHP Adana Milletvekili Karakaya, "Son yıllarda gıda fiyatlarında meydana gelen ani ve anormal yükselişlerin temelinde, uygulanan yanlış ve yanlı tarım politikaları yatmaktadır. AK Parti hükümetleri tarımı ihmal etmiştir." diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, "Son yıllarda gıda fiyatlarında meydana gelen ani ve anormal yükselişlerin temelinde, uygulanan yanlış ve yanlı tarım politikaları yatmaktadır. AK Parti hükümetleri tarımı ihmal etmiştir. Tarımın, kalkınma içindeki rolü unutulmuştur. Buğday üreten değil rant üreten makbul görülmüştür." dedi.

Yerli üretimin rekabete yenik hale getirildiğini söyleyen Karakaya, birçok tarımsal ürünün piyasa fiyatının, üretim maliyetlerinin çok gerisine düştüğünü belirtti.

Karakaya, "2002 yılında bir litre mazot için 2,5 kilogram buğday satmak yeterliyken, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri döneminde bu rasyon 5-6 kilogram buğday aralığında değişmiştir." açıklamasında bulundu.

"Tarımsal destekler eksik veriliyor"

Tarımsal desteklerin eksik verildiğini kaydeden Karakaya, Tarım Kanunu gereğince gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1'inden daha az olmaması gereken tarımsal desteklerin, AK Parti hükümetleri döneminde binde 6'yı geçmediğini aktardı.

Karakaya, "2017 yılı için çiftçiye verilmesi gereken destek miktarı 24 milyar lira olması gerekirken, öngörülen tarımsal destek 12 milyar 838 milyon lira düzeyindedir. Geçtiğimiz dönemlerde, desteklemenin bölgesel dağılımlarında da ciddi adaletsizlik ve çarpıklıklar söz konusu olmuştur." diye konuştu.

Tarım sektörünün giderek küçüldüğünü ve tarımsal faaliyetlerin azaldığını söyleyen Karakaya, "2002 yılında çayır ve mera alanları hariç olmak üzere 26 milyon 579 bin hektar tarım arazisi, son 14 yılda yüzde 10 azalmış, 23 milyon 763 bin hektara düşmüştür. Buna karşılık ülke nüfusu yüzde 20 artmıştır." ifadesini kullandı.