Karslı arıcılar gelecek yıldan umutlu

Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden Kars'ta, arıların bu yıl fazla oğul vermesi, bal üreticilerini umutlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARS - Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden Kars'ta, arıların bu yıl fazla oğul vermesi, bal üreticilerini umutlandırdı.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesimi Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl doğanın verimli olması dolayısıyla arıların daha fazla oğul verdiğini söyledi.

Arıcıların hala oğul aldığını ve bu yılın arıcılar bakımından verimli geçtiğini ifade eden Gök, "Şu ana kadar edindiğimiz bilgilere göre, arıların yüzde 30 oranında oğul verdiği görülüyor. Üreticilerimiz hala oğul almaya devam ediyor. Bu da önümüzdeki yıl kovan sayısında yüzde 30'a yakın artış olacağını ve bal üretiminde potansiyelin daha da artacağını gösterir" dedi.

Bal üreticisi Hikmet Yılmaz da bitki florasının geniş ve zengin olmasının arılarda oğul artışını sağladığına değinerek, "Arı oğul verdiği zaman otun, ağaçların, dalların veya demirlerin üzerine konar, çok uzaklara gitmez. Bulunduğu yere yakın yerlere konar. Buraya kovanı götürmek suretiyle ağaçlara konmuşsa içine silkelersin, demire veya taşa konmuşsa fırçayla aşağı doğru çekersin koyun sürüsü gibi içeri dolar" diye konuştu.