Kayıp yüzde 30 ama üretici memnun

Şeftali üreticisi rekoltedeki yüzde 30 kayba rağmen fiyatlardan memnun

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN / BURSA 

Şeftali üreticisi, kış mevsiminde yaşanan soğuk hava nedeniyle rekoltede meydana gelen yüzde 30 kayba rağmen 3 lirayı bulan fiyatlardan memnun. 

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, şeftalide Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden olan Gürsu’da kış mevsiminde yaşanan soğuk hava nedeniyle rekolte kaybının yüzde 30’u bulduğunu söyledi. 

Buna rağmen şeftali piyasasının şu anda iyi gittiğini ve çiftçinin tüccara ürünü 3 liradan verdiğini dile getiren Dönmez, “Bölge olarak şeftali üretimimiz normalde yıllık 25 bin ton civarındayken, bu yıl sonu rekoltenin 18 bin tonda kalmasını öngörüyoruz. Kış mevsiminde yaşanan soğuklar nedeniyle bazı çeşitlerde ürün kaybımız yüzde 80’leri bulurken, bazı çeşitlerde yüzde 5-10 civarında gerçekleşti. Tüm çeşitlerde genel kaybımız ise yüzde 30 civarında. Üretici tek bir çeşide bağlı kalmadığı için zararını telafi edebiliyor” ifadesini kullandı. 

Yurtiçinde şeftali satışlarının iyi gittiğinin bilgisini veren Dönmez, diğer yandan son iki üç yıldan bu yana bölgede meydana gelen karışıklıklar nedeniyle Suriye, İran ve Irak üzerinden Ortadoğu’ya giden ürünlerde sıkıntı yaşandığını sözlerine ekledi.