Kayısı için yeni pazarlama stratejisi

Malatya kayısısının AB'de coğrafi işaret olarak tescillenmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Yeni bir pazarlama stratejisi uygulamamız lazım. Avrupa ve dünya tanıtımını yapıp kayısıyı hak ettiği yere getirmemiz lazım." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya kayısısının Avrupa Birliği'nde (AB) coğrafi işaret olarak tescillenmesine ilişkin, "Malatya kayısısının tescil belgesiyle beraber pazarlamasını, hem dünyaya hem Avrupa'ya çok daha farklı yöntemlerle yapmamız lazım. Bununla ilgili bir eylem planını ortaya koymamız lazım." dedi.

Türkiye'nin daha önce hazır gıda olarak "Antep baklavası/Gaziantep baklavası", tarımsal ürün olarak da "Aydın inciri" için AB'den bu tescili aldığını hatırlatan Tüfenkci, bu ürünlerin özellikle Avrupa'da satılırken haksız rekabete karşı korunacağını belirtti.

Coğrafi işaret tescili ile hem Avrupalı tüketicilerin Malatya kayısısına erişiminde ürün güvenliğinin hem de haksız rekabetin önleneceğini anlatan Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Yeni bir pazarlama stratejisi uygulamamız lazım. İhracatçılarımızla bir toplantı yapıp, coğrafi işaret tescilinin ne anlama geldiğini anlatmamız lazım. Ondan sonra da ülke tanıtımını, aynı zamanda Avrupa ve dünya tanıtımını yapıp kayısıyı hak ettiği yere getirmemiz lazım."

Kentte gelecek aylarda kayısı için yapılacak lisanslı depoların temelinin atılacağını anımsatan Bakan Tüfenkci, bu depolarla birlikte ürünün değerinin daha da artacağını kaydetti.

"Bugün kayısı 1 liraysa yarın 2 lira demek"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tescil belgesini gelecek hafta Ankara'da teslim alacaklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Bu aslında markanın tescillenmesi demek. Bugün kayısı 1 liraysa yarın 2 lira demek. Bu aslında Malatya'ya zenginlik olarak gelecek. Ben bundan dolayı Malatya Ticaret ve Sanayi Odamızı ve kanaat önderlerini kutluyorum." dedi.

Malatya kayısısına AB'den vizeMalatya kayısısına AB'den vize