Kayserili çiftçinin sulu tarım umudu 2014'te gerçek olacak

Kayseri çiftçisinin sulu tarım özlemine son verecek ödeneklerin önü açıldı. Bahçelik ve Yamula barajlarında toplanan suyu kıraç topraklarla buluşturacak projelerin inşaatı hızlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

bahcelikbaraji2.jpg

Mahmut SABAH

 

[PAGE]

KAYSERİ - Ödeneklerin önü açılınca, Bahçelik ve Yamula barajlarında toplanan milyonlarca metreküp suyu kıraç topraklarla buluşturacak sulama projelerinin inşaatları hız kazandı. Düzenli ödenek akışından, Zamantı Irmağı'nın suyunu Gıcık Tüneli aracılığı ile Develi Ovası'na aktaracak sulama projesinin de payına düşeni aldığı ve ovadaki şebeke yapım çalışmalarının, kısa zamanda tamamlanarak tesislerin öngörülen süre içinde hizmete gireceği bildirildi. İnşaatları süren mevcut tesislerle yapımına bu yıl başlanan ana iletim kanallarının bir bölümü gelecek yıl, kalanı ise 2014 sonunda bitecek ve böylelikle, Kayseri çiftçisinin düşlerini süsleyen sulu tarım dönemi resmen başlamış olacak.
Orman ve Su İşleri Baklanlığı, yapımına yıllar önce başlanmış olmasına rağmen, ödeneksizlik  yüzünden inşaat çalışmaları ağır aksak yürüyen bazı tesisleri bitirmeye çalışırken,  bir yandan da sulu tarımın daha geniş alanlara yayılmasını sağlayacak ek projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Verilen bilgiye göre, son birkaç yılda toplam 617 milyon liralık harcama yapılarak, adları DSİ'nin yatırım programında "bitmeyen baraja" çıkan Sarıoğlan ve Bahçelik barajlarının yarım kalan inşaatları tamamlandı. Zamantı Irmağı'nın suyunu  regüle ederek Develi Ovası'na aktaracak 10.7 kilometre uzunluğundaki Gıcık Tüneli açıldı. Tünelin bin 150 metrelik yaklaşım, 5 bin 345'lik metrelik iletim kanalları tamamlandı.

Bahçelik 49 bin hektarı sulayacak

[PAGE]

Bahçelik 49 bin hektarı sulayacak

Önümüzdeki 2.5 yıllık dönemde ise binlerce çiftçi ailesinin hayallerini süsleyen Develi Projesi Sulama Şebekesi ile Yamula Barajı Sulama Şebekesi'nin yapımı tamamlanacak. Temelleri bir süre önce atılan ve toplam 96 milyon liralık harcama gerektiren Develi Ovası Sağ Sahil Yeraltı Sulaması, Bahçelik Barajı Köprübaşı - Erkek Sulaması, Bünyan Hazarşah ve Kıranardı Öküz Çukuru göletleri bitirilecek.
Toplam 49 bin 33 hektarlık alanı sulayacak ve 34.6 milyon kilovat/saat elektrik enerjisi üretecek şekilde projelendirilen Bahçelik Barajı'nın 30 kilometre uzunluğundaki ana iletim hattı tamamlandı.15 kilometrelik Köprübaşı - Ekrek bölümünde ise çalışmalar bu yıl bitiyor.
Pınarbaşı İlçesi'nin 10 kilometre güney batısında ve Zamantı Irmağı üzerinde kaya dolgu tekniği ile inşa edilen Bahçelik Barajı'nda 1995'te başlayan yapım çalışmaları 2005 yılı ortasında bitti. 216 milyon 140 bin metreküp su toplama hacmine sahip baraj, yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki ana iletim kanalları aracılığı ile Pınarbaşı, Bünyan, Sarıoğlan, Tomarza, Develi ve Ağırnas'ta toplam 49 bin 33 hektar alanı sulayacak.

kayseri1.20120822080342.jpg

 

[PAGE]

Yamula'nın sulama alanı 187 bin hektar

Kayseri çiftçisinin bir başka sulu tarım umudu olan Yamula Barajı'nın ana iletim kanalları inşaatının 2013 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor. Söz konusu iletim hatlarının devreye girmesiyle, havzadaki yaklaşık 187 bin 600 hektarlık alan bol suya kavuşacak. DSİ 12. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker 65 kilometre uzunluğunda ve 3.5 milyar metreküp su toplama kapasitesine sahip Yamula Barajı'nda cazibe ve pompaj sulaması tesis çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Yatırım programı uyarınca geçen yıl ihalesi yapılan bin 140 metrelik Dadağı Tüneli ile 15.5 km uzunluğundaki tahliye kanalları ve pompaj-boru hattı geçişlerinin yapımı sürüyor. Dadağı Tüneli bu yılın sonunda, sulama kanalları ise 2013 yılında bitmiş olacak. Yamula Sulama Projesi Kayseri için olduğu kadar Kırşehir ve Nevşehir için de önemli. Proje iki aşamalı. Bunlardan birini Kayseri sınırları içinde 7 bin 748 hektarlık alanın sulu tarıma açılmasını sağlayacak bin 140 metre uzunluğundaki Dadağı Tüneli, diğerini ise Nevşehir ve Kırşehir'de toplam 180 bin hektarlık alanı sulu tarıma açacak 120 metrelik ana terfi iletim hattı oluşturuyor." dedi.

Develi'de 60 bin hektarlık alan sulanacak
Develi havzasındaki 20 bin çiftçi ailesinin hayallerini süsleyen iki aşamalı Develi Sulama Projesi'nin temelleri 1974 yılında atıldı. Birinci aşamada Ağcaşar ve Kovalı barajları ile sulama kanalları 1987'de tamamlanarak 18 bin 500 hektarlık alan sulu tarıma açıldı. Develi Ovası'nda bu sayede yılda ortalama 15 ile 20 milyon TL gelir elde ediliyor. Projenin ikinci etabı olan Gıcık Tüneli ile sulama kanalları devreye girdiğinde sulu tarıma açılacak alan miktarı 58 bin 681 hektara, yıllık tarım geliri ise 45 milyon liraya çıkacak. Zamantı Irmağı'ndan ovaya derive edilecek 113 milyon metreküp su sadece sulama işlevini yerine getirmekle kalmayacak, yılda 25 milyon kwh elektrik enerjisi üretilmesini sağlayacak, Türkiye'nin sayılı kuş cennetleri arasında yer alan ve RAMSAR Konvansiyonuna dahil edilen Sultansazı Kuş Cenneti'nin kurak geçen dönemlerde kurtarıcısı olacak.

yamulazamanti.jpg