Kirazda ihracat rekoru kırıldı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, ''Üretimle birlikte artan ihracat üreticinin yüzünü güldürdü. Bu yıl 160 milyon dolarlık kiraz ihraç edildi'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İZMİR - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, bu yıl 160 milyon dolarlık kiraz ihracatının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kirazın Türkiye'nin son yıllardaki en önemli tarımsal üretim çeşitlerinden biri olduğunu belirtti. Türkiye'nin kiraz üretiminde ABD ile dünya birinciliği için yarıştığını kaydeden Çalı, bu yıl ihracat rekorunun kırıldığını dile getirdi.

Salih Çalı şöyle konuştu:

''Türkiye son iki sezondur dünya kiraz üretiminin yüzde 13'ünü karşılıyor. Türkiye'deki üretim her yıl artıyor. İklim koşulları nedeniyle rekolte tam anlamıyla belirlenemiyor. 2010 verilerine göre 417 bin ton kiraz üreterek dünyada birinci sırada yer aldık. Bunun ancak 50-60 bin tonunu ihraç edebiliyoruz. Üretimdeki üstünlüğümüz tonajda ihracata da yansımaya başladı. 2008 yılı sıralamasında ABD 50 bin 905 ton ve 298 milyon dolarlık ihracat ile birinci sırada yer almıştı. Aynı yıl Şili 44 bin 782 ton ve 144 milyon dolarlık ihracatla ikinci, Türkiye 28 bin 549 ton ve 113 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer almıştı. 2010 yılı ihracat verilerine göre ise Şili 45 bin 400 ton ile ikinci, ABD 48 bin 480 ton ile ikinci, Türkiye ise 62 bin 824 ton ile birinci oldu. Bu yıl da üretimle birlikte artan ihracat üreticinin yüzünü güldürdü. Bu yıl 160 milyon dolarlık kiraz ihraç edildi. Geçen yıl ise ihracatımız 133 milyon dolardı.''

En fazla ihracat Almanya'ya

Bu sezon en fazla kiraz ihracatının Almanya'ya yapıldığını ve bu ülkeden 68 milyon dolarlık gelir elde edildiğini ifade eden Çalı, Bulgaristan'a 17, Rusya'ya 13,5, Hollanda'ya 7,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Kiraz üretiminde birinci olan Türkiye'nin ihracatta da zirveyi zorlaması için yol haritası belirlediklerini kaydeden Çalı, 2023 yılı için yaş meyve sebze ihracatının 10 milyar dolar, kiraz için ise 500 milyon doların hedeflendiğini belirtti. Salih Çalı, ''İhracat hedefini yakalayabilmek adına üretimden, pazarlama ve satışa, ürün geliştirmeden, insan kaynaklarına ve mevzuata kadar sektörün ihtiyaç duyduğu stratejik hedefleri belirledik'' diye konuştu.