Kivide düşük rekolte bekleniyor

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uzunlar: "Olumsuz hava şartları nedeniyle bu sezon kivide düşük rekolte bekliyoruz"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ordu - Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, olumsuz hava şartları nedeniyle bu sezon kivide düşük rekolte beklediklerini söyledi.

Uzunlar, geçen şubat ve mart aylarında yaşanan don ile mayıs ayının son haftasında etkili olan şiddetli rüzgarın kiviyi olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Kivinin hassas bir ürün olması nedeniyle olumsuz hava koşullarından çok çabuk etkilendiğini ifade eden Uzunlar, "Yaptığımız ilk tespitler, kivinin geçen yıla oranla az olacağı yönünde" dedi.

Bu yıl kivide üretim alanlarının artmasına rağmen rekoltenin düşük kalacağına dikkati çeken Uzunlar, şunları kaydetti:

"Bölgemizin fındıktan sonra önemli geçim kaynaklarından kivi maalesef bu sezon üreticilerini üzmüştür. Geçen yıl Türkiye genelinde 40 bin ton kivi toplanmış ve bu rekolte ile rekor kırılmıştı. İlimizde ise 6 bin ton kivi rekoltesi olmuştu. Olumsuz hava şartları nedeniyle bu sezon kivide düşük rekolte bekliyoruz. İlk tespitlerimiz bu yönde. Don ve şiddetli fırtına kivinin çiçeklerine zarar vermiş ve dallarını da kırmıştır. Rekolte konusunda yaklaşık rakamların ortaya çıkması için önümüzdeki aylarda bir çalışma başlatılacak."

Uzunlar, kivinin az olacağı sezonda ürün fiyatının yüksek olmasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.