Kivide yüksek rekolte bekleniyor

Kivi üretiminde 42 bin ton civarında rekolte bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, kentte, yaklaşık 5 bin dönüm arazide kivi üretimi yapıldığını, bunun 3 bin dönümden fazlasının Hersek Deltası'nda, kalan kısmının da Taşköprü civarında, Kocadere köyünde ve diğer yerlerde olduğunu söyledi.

Üründe bu yıl yüzde 10-15'lik bir artış olacağına işaret eden Tunalı, şöyle konuştu:
"Geçen sene 20 bin tondu. Beklentimiz, bu yıl biraz artacak gibi duruyor. Bahçelerde görüntü güzel. Ekim ayında bir festival düzenleyeceğiz. Kasım ayı başında hasadına başlayacağız. Geçen seneye göre bahçelerimize baktığımızda yüzde 10-15'lik bir artış görünüyor. Bu yıl 22 bin tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz. Şu anda kivilerin dalında satışları başladı. Tüccarlar geldi, almaya başladılar. Geçen yıl kiviler çok erken satıldı. Bu yıl çiftçilerin bir kısmı kendi ürününü depolama eğiliminde. Bu ayın sonuna kadar tüm kivilerin ne olacağı belli olacak. Tüccarlar alacağını alacak satılmayanları da depoya koyacaklar." 

Kivinin üreticiden çıkış fiyatı 3 lira

Kivinin diğer meyvelerle kıyaslanmaması gerektiğine dikkati çeken Tunalı, şunları kaydetti:
"Desenine göre kilogramı 3 liradan üretici kiviyi satacak. Paketlenecek, maliyetler eklenecek, İstanbul'a gidecek ve tahmini 5 liranın üzerinde olacak. Geçen sene kivinin kilosu 2 lira 50 kuruştu. Şimdi 3 lira olunca çiftçi memnun oldu. Dönüm başına ürün yaklaşık 4-4,5 ton gibi görünüyor."
Dünya genelinde kivi üretimin az olduğunu vurgulayan Tunalı, Türkiye genelinde ise 42 bin ton civarında rekolte beklendiğini söyledi.
Türkiye'de 80 ile 100 bin ton arasında tüketim olduğunu belirten Tunalı, İran'dan ülkeye kivi geleceğini ifade etti.