Marmarabirlik kâr payı dağıtacak

Marmarabirlik, teslim ettikleri ürün tutarı üzerinden ortaklarına toplam 17 milyon lira kâr payı dağıtacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğince (Marmarabirlik), kâr payı dağıtımına yarın başlanacak. Teslim ettikleri ürün tutarı üzerinden birlik ortaklarına, toplam 17 milyon lira kâr payı dağıtılacak.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, birliğin bu yıl ilk kez kendi öz kaynaklarıyla kâr payı dağıtımı yapacağını kaydetti.

Asa, kâr payı dağıtımı için kooperatiflere ödemelerin yapıldığını belirterek, "Yapılacak ödeme, kooperatiflerin yetki ve sorumluluğunda nakden ve banka kanalıyla gerçekleştirilecek." dedi.

Bu yıl dağıtılacak kâr payının, geçmiş yılların kârlılığından kaynaklandığını bildiren Asa, şunları kaydetti:

"1 Haziran'da ödenecek kâr payı, kooperatiflerine 2014-2015 ve 2015-2016 iş yılı kampanya dönemlerinde zeytin teslim eden ortaklarımıza ödenecek. 2016-2017 kampanyasında alınan ürünlerin satışı, ilgili dönemde gerçekleşmediği için kâr payı hesaplamasına dahil edilememektedir."

Asa, 2013-2014 iş yılı ve önceki iş yıllarına ait kârın dağıtılamamasının, birliğin 2007 yılında almış olduğu Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredi taksitlendirmesinin, 2013 Aralık ayında yapılmış olmasından kaynaklandığını belirterek, "İş yılı bazında birliğin vadesi geçmiş borcu olduğu için eski ana sözleşmenin 62. maddesi gereğince söz konusu yıllarda kâr payı dağıtılamaz hükmü yer almaktadır. Ayrıca 2013 yılında yapılan taksitlendirme miktarı olan 60 milyon lira yıllık taksitlerle halen ödenmektedir." ifadesini kullandı.

Kâr payı dağıtımında dikkate alınacak kriterlere de değinen Asa, şu bilgileri verdi:

"Dağıtılacak kâr payı, ortakların kooperatife teslim ettikleri ürünlerin değerleri üzerinden hesaplanacak. Başka bir deyişle müstahsil makbuzlarındaki kilogram üzerinden değil, belirtilen parasal tutar üzerinden dağıtım yapılacak. Öte yandan ortağın, kooperatife ürün teslimatını yaptığı yılın da kâr payı hesaplamasında etkisi olduğundan sabit bir yüzde hesaplamada kullanılmamaktadır. İlgili yıllarda ürün teslim eden ve ortaklıktan çıkan veya çıkârılan ortakların kendilerine ya da veraset belgesi ibraz etmeleri halinde varislerine ödeme yapılabilecek ancak ortaklık devri söz konusu ise ödeme mevcut ortağa yapılacak."

Asa, kâr payı dağıtımında ortaklar adına herhangi bir kesinti yapılmayacağını belirterek, vadesi geçmiş borcu bulunmayan ortakların alacaklarının, borçlarından mahsup edilmeden ödeneceğini bildirdi.