Meyve bahçesinde "anahtar teslimi" dönemi
Elmacılığın yaygın olduğu Niğde'de bahçe kurmak ya da yenilemek isteyen çiftçiler, danışman firmalardan "anahtar teslimi" denilen yöntemle hizmet almaya başladı.
NİĞDE - Meyvecilikte danışman firmalar tarafından riskleri en aza indiren ve bilimsel tekniklerle oluşturulan "anahtar teslimi" bahçe modeli yaygınlaşıyor. Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, bölgede elmacılığın son yıllarda ciddi bir gelişim gösterdiğini ve bahçe sayısının arttığını söyledi.
İl genelinde yaklaşık 200 bin dekar alanda yarı bodur ve tam bodur elma bahçelerinde üretim yapıldığını belirten Türkmen, geleneksel bahçe kurma alışkanlığının yerini yeni ve modern "anahtar teslimi" olarak adlandırılan uygulamaya bıraktığını ifade etti.
Elma bahçesi için sertifikalı fidan temini, dikimi, damla sulama sistemi kurulması, çevre tel örgüsü, gübreleme, ilaçlama gibi işlemlerin yapılması gerektiğini hatırlatan Türkmen, şunları kaydetti:
"Ekonomik durumu iyi olan çiftçilerimiz, yeni elma bahçesi kurmak, yaşlanan bahçelerinin gençleştirilmesi için son zamanlarda 'anahtar teslimi' diye adlandırdığımız yönteme ilgi göstermeye başladı. Bu tercihte profosyonel bir ekibin tüm çalışmaları bilimsel yöntemlerle yürütmesi etkili oluyor. Ekibin eleman donanımları, alet ve makineleri çok iyi. Dolayısıyla yatırımcı, işçi bulma ve fidan temini konusunda sıkıntıyla karşılaşmıyor, gübre alet ekipman mazot ve teknik eleman bulmak için arayış içerisine girmiyor. Toprak hazırlama, fidanların mesafelerini ayarlama, çukur açma, fidanların dikimi gibi işlemler hazır bir ekip tarafından yürütülüyor. Firmanın ayrıca danışmanlık hizmeti veren teknik elemanları mevcut. Dolayısıyla çiftçi, günümüzde işçi bulma sıkıntısı yaşadığı için bu işlerle uğraşmak istemiyor. Bu sistemle kendini daha güvende hissediyor. Fidanın tutmama ihtimali ya da bahçedeki kayıp oranı yok denecek kadar az."
Türkmen, meyvecilikte fidanın çok önemli olduğunu, ilk kurulumun sağlam yapılmasının, temelin bilinçli bir şekilde atılmasının verimli üretim yapma açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Maliyeti artıran eski yöntemler yerine bilinçli üretim
Sazlıca beldesinde "anahtar teslimi" elma bahçesini kurduran çiftçi Ramazan Üzen, gelişen teknolojiden yararlanarak bilinçli üretim yapmak istedikleri için modern yöntemleri tercih ettiğini söyledi.
Eski elma bahçelerinden istedikleri verimi alamadıklarını ve birçok çiftçinin maliyetleri artıran eski üretim anlayışını terk etmeye başladığını dile getiren Üzen, şöyle devam etti:
"Bütün mesele kaliteli ürün yetiştirmek. Firma sertifikalı fidan aldı, alt yapıyı hazırladı, işlerimiz bitmek üzere. İlk olarak fidanın garantili olmasına dikkat ettik. Fidan dikimi ve damla sulama çok önemli. Bütün işler hesaplanarak yapıldığı için en azından nasıl ve ne kadar ürün elde edeceğimizi biliyoruz, yani önümüzü rahatlıkla görebiliyoruz. 1 yıl boyunca da danışmanlık hizmeti alarak, oluşabilecek riskleri en aza indirmiş oluyoruz. İşimizi sağlıklı yapmaya çalışıyoruz."
"Anahtar teslimi" bahçe kuran bir firmanın Müdürü Mustafa Doğan Şahiner, son 3 yıldır çiftçinin bilinçlenmesi, devletin kredi desteği, hibeler, düşük faizli ve faizsiz kredilerin bahçe kurulumu konusundaki talepleri ciddi oranda artırdığına dikkati çekti.
Niğde'de daha çok elma yetiştiriciliği yapıldığını, yarı bodur ve tam bodur bahçe tesisi kurulumunda maliyetlerin değiştiğini dile getiren Şahiner, "Anahtar teslimi yarı bodur bir bahçe tesisinde bin metrekare alana yaklaşık 2 bin lira maliyet çıkıyor. Arazi büyüdükçe oransal olarak da birim maliyet azalıyor. 10 dekara yapılan maliyetle 100 dekara yapılan maliyet aynı oranda artmıyor, azalarak artıyor. Tam bodurda mevcut fidanın sık dikilmesinden dolayı 'telli terbiye plantasyon sistemi' yapılması zorunlu olduğu için maliyet 4 bin 500 liraya yükseliyor" diye konuştu.