Modern hayvan pazarları kurulacak

Hayvan pazarları AB standartlarına yükseltilerek modernize edilecek. 24 yeni hayvan pazarı ve borsası kurulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile iş birliğine giderek, modern hayvan  pazarları ve hayvan borsaları kurmak için çalışma başlattı. Hayvan pazarlarını, AB standartlarına kavuşturmayı hedefleyen Bakanlık, Türkiye genelinde 43 ildeki ruhsatlı hayvan pazarı ve hayvan borsası sayısının artırılmasını  planlıyor.

Ülke genelinde ilk etapta Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na göre, 24 yeni ruhsatlı hayvan pazarı ve hayvan borsası kurulacak. Yeni kurulacak hayvan pazarları ve hayvan borsalarıyla arz talebe göre gerçek fiyatların oluşması ve spekülasyonların önlenmesi hedefleniyor.

Hayvanların konforu sağlanacak

Öte yandan borsaya getirilen hayvanların konforu için de çeşitli düzenlemeler yapılacak. Yeni kurulacak borsalara satış için getirilen hayvanlar ve araçlar ilk olarak hijyen tünelinden geçirilecek. Daha sonra borsada ayrılan bölmelerde bulaşıcı hastalıklara  karşı dezenfekte edilecek. Yolculuk yapan hayvanlar, dinlenebilmeleri ve yemleme için özel bölmelere alınacak. Bu çalışmayla çevre ve toplum sağlığının korunması ve spekülasyonların önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni kurulacak 24 hayvan pazarı ve borsasının yaklaşık maliyeti 34 milyon lira olarak hesaplandı.

Hayvan sahipleri için sosyal donatılar yapılacak

Çalışmaya göre, satıcı ve alıcı için de her türlü kolaylık sağlanacak. Hayvan satış yerlerinde sorumlu yönetici, veteriner hekim, temizlik ve güvenlik görevlileri bulunacak. Bu personel için çay ocağı, giyinme soyunma odaları, elbise  dolapları, ambar, tuvalet, gibi hizmetler de yer alacak.

Ayrıca alıcı satıcı ve diğer iş sahiplerinin çay, kahve, meşrubat ihtiyaçlarını karşılayacakları, sıcak ve soğuktan korunup dinlenebilecekleri lokallerin yanı sıra yeterli  sayıda tuvalet, lavabo, çeşme, kırtasiye ve malzeme satışının yapıldığı satış yeri, otopark, telefon kulübesi gibi sosyal ihtiyaçları karşılayacak hizmetler sunulacak.

Türkiye'de 94 hayvan pazarı ve borsası bulunuyor

Türkiye'de 43 ilde, 84'ü hayvan pazarı, 10'u da hayvan borsası olmak üzere toplam 94 ruhsatlı hayvan pazarı ve hayvan borsası bulunuyor. Söz konusu çalışmayla  ruhsatlı hayvan pazarı ve hayvan borsası sayısı 118'e çıkacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de dün TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ruhsatlı hayvan pazarı ve  borsası olmayan illerde TOBB ve belediyelerle pazar ve borsa oluşturulması gerektiğini vurgulamıştı. Eker, sağlıklı hayvan park ve pazarlarıyla hem kayıtlı ticaret ve ekonominin gelişereke belli bir standart ve kalitenin yakalanabileceğini hem de toplum sağlığı ve  hastalıklarla mücadele açısından daha etkin mekanizmaya kavuşulacağını ifade etmişti.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir