O maddelerin Türkiye'deki kullanımı sonlandırıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Avrupa Birliği'nde kullanımdan kaldırılan 180 aktif maddenin Türkiye'deki kullanımının da sonlandırıldığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında, yabancı otlara karşı kullanılan "Glyphosate" adlı tarım ilacının kanser yaptığına dair çeşitli haberlerin yer aldığı belirtilerek, söz konusu haberlerle kamuoyunun eksik ve yanlış bilgilendirildiği kaydedildi. 

"Glyphosate"in AB ve dünyanın gelişmiş ülkelerinde total herbisit olarak turunçgiller, zeytin, bağ, elma ve fındık bahçelerinde, Türkiye'de de genellikle erken ilkbahar döneminde yabancı ot kontrolünü sağlamak amacıyla kullanıldığı ifade edilen açıklamada, "Glyphosate toprakta 10-15 gün içerisinde toprak mikroorganizmaları tarafından parçalanmaktadır. Glyphosate ile ilgili AB ve diğer gelişmiş ülkelerde insan, bitki ve çevre sağlığı açısından sakıncalı bulunularak alınmış bir yasaklama kararı bulunmamaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu. 

İnsan ve çevre sağlığı açısından sakıncalı bulunarak AB veya gelişmiş ülkelerde yasaklanan hiçbir aktif maddenin Türkiye'de kullanımına müsaade edilmediğinin altı çizilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: 

"Bu yönüyle dünyada yasaklanan aktif madde ülkemizde de anında yasaklanmaktadır. Avrupa Birliği'nde kullanımdan kaldırılan 180 aktif maddenin ülkemizde de kullanımı sonlandırılmıştır. Haberde ifade edilen kanser vakalarının ve bu vakalardaki artışın bitki koruma ürünlerine bağlanması hususu bilimsel temellere dayanmamaktadır. Ayrıca bitkisel ürünlerde hasat öncesi numuneler alınmakta, gerekli analizler ve denetimler Bakanlığımızca yapılmaktadır. 

Bitki koruma ürünlerinin tavsiyesine uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Bu ürünlerin önerilen dozda ve zamanında uygulanmaması, uygulayıcısının maske, eldiven, çizme, tulum ve gözlük gibi maruziyeti azaltıcı önlemler almaması durumunda, insan, bitki ve çevre sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. " 

Bu konularda ilginizi çekebilir