"Öğrencilere süt" kararı üreticiyi sevindirdi

Türkiye'nin en önemli süt üretim merkezlerinden olan Konya'daki süt üreticileri, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı kararı sevinçle karşıladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Türkiye'nin en önemli süt üretim merkezlerinden olan Konya'daki süt üreticileri, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı kararı, süt alım fiyatların mevsimsel düşüşünü  engelleyeceği için sevinçle karşıladı. Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, yaptığı açıklamada, Konya'daki birliğin, üreticiyi temsil eden Türkiye'deki en büyük il birliği olduğunu belirtti.

Konya'nın süt üretim miktarı açısından Türkiye'deki ilk 3 merkezden biri olduğunu ifade eden Yıldız, "Bu kararın sütün en fazla olduğu dönemde alınması, fabrikaların arz fazlalığı  nedeniyle sütte yapacağı fiyat düşüşünü engelleyecek, çiftçimiz kazanacak" dedi. Yıldız, Türkiye'de süt üretiminin yıl içinde mevsimsel olarak önemli değişim gösterdiğini, ineklerin yıl başından itibaren yavru yapmaya başlamasıyla süt üretiminin Haziran'a kadar  artmaya devam ettiğini belirtti.

Şu an içinde bulunulan dönem nedeniyle süt üretiminin fazla olduğunu, her yıl olduğu gibi fabrikaların süt fazlalığı nedeniyle bu dönemde süt alım fiyatlarında indirime gittiğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti: "Süt fabrikaları normalde bugünlerde süt alım fiyatlarında süt fazlalığı nedeniyle indirime gitmeye başlardı. Bu da üretim maliyeti yüksek çiftçiyi zor durumda bırakırdı. Ancak Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan'ın her öğrenciye belli miktarda süt dağıtılacağını açıklaması, fabrikaların bu kararlarını mutlaka etkileyecek, süt alım fiyatı düşmeyecek. Bu açıdan öğrencilere süt  dağıtımı kararı üreticimizi çok sevindirdi."

"Bu karar, süt tüketme alışkanlığını artırır" -

Türkiye'de süt içme alışkanlığının yaygın olmadığına da dikkati çeken Yıldız, "Bu kararın, 'Ağaç yaş iken eğilir' sözünden yola çıkarak, geleceğin büyükleri olan çocuklarımıza süt  tüketimi alışkanlığı da kazandıracaktır. Çünkü süt, özellikle çocuk gelişimi ve kadınlarda ciddi bir besin maddesidir. Süt, bu kararla sofralardaki hak ettiği yerini almış olacak" dedi.

Başbakan Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında, resmi eğitim kurumlarında okul öncesinden 5. sınıfa kadar eğitim gören yaklaşık 7 milyon öğrenciyi ilgilendiren yeni bir uygulamayı kamuoyuyla paylaşmış, "Anasınıfı ile 5. sınıf arasında eğitim gören çocuğumuz için yeterli beslenmelerine bir katkı olarak yeni bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. Şimdi bu yıl başlamak  üzere, resmi eğitim kurumlarında okuyan bu öğrencilerimize her gün süt dağıtımına başlıyoruz. Zengin fakir demeden, asla bir ayırım yapmadan ana sınıfı, 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerimize 7 milyon 63 bin 768 yavrumuza, haftada 5 gün, en az 200 mililitre uzun ömürlü kutu süt dağıtacağız" demişti.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir