"Üreticimiz ÇKS'ye kayıt olmalı"

Tarım Kredi Genel Müdürü Güvendi, "Üreticilerimiz, devlet destekli düşük faizli kredilerden ve sigorta prim desteğinden faydalanmak istiyorlarsa ÇKS'ye kayıt olmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, üreticilerin, devlet destekli düşük faizli kredilerden ve devletin sigorta prim desteğinden faydalanmak istiyorlarsa Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt olması gerektiğini belirterek, olası risklerle karşılaşmamaları ve sıkıntı yaşamamaları için sigorta poliçesi son kabul tarihlerine ve ÇKS güncellemelerine azami özen göstermeleri gerektiğini bildirdi. 

Güvendi, yaptığı yazılı açıklamada, devlet destekli düşük faizli kredilerden ve devletin sigorta prim desteğinden faydalanmak isteyen üreticilere "ÇKS'ye kayıt olun" çağrısında bulundu. 

Üreticilerin, sert geçebilecek kış şartlarını göz önünde bulundurarak tarım sigortalarını ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çizen Güvendi, her ürün için sigorta son kabul tarihlerinin değiştiğini ifade etti.  

Güvendi, örneğin kayısı ve üzümde sigorta poliçesi son kabul tarihinin 28 Şubat olduğuna dikkati çekerek, çiftçilerin olası risklerle karşılaşmamaları ve sıkıntı yaşamamaları için son kabul tarihlerine ve ÇKS güncellemelerine azami özen göstermeleri gerektiğini belirtti.  

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) üzerinden yapılan tarım sigortalarında primin yarısı, bazı teminatlarda ise primin üçte ikisinin devlet tarafından ödendiğine işaret eden Güvendi, şunları kaydetti: 

"Ayrıca çiftçilerimizin, tarımsal işletme varlıklarını TARSİM'e sigorta ettirmeleri halinde, Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilere ait faizlerin yüzde 25-100'ü devlet tarafından ödeniyor ve çiftçilerimiz indirimli faiz oranlarından faydalandırılıyor. Örneğin, Kooperatif ortağımız Ahmet amca, 10 bin lira kredi kullandığı zaman vade sonunda yüzde 8'den 800 lira faiz ödemektedir. Ortağımız tarım sigortasını 100 liraya yaptırdığını varsayarsak yüzde 50 faiz desteğinden yararlanmakta ve Kooperatifimize vade sonunda sadece 400 lira faiz ödemektedir. Böylece devlet desteklemeleri sonucunda ortağımızın  300 lirası cebinde kalmaktadır. Ayrıca sel, don, dolu, yangın gibi doğal afetlere karşı ürünleri devlet garantisinde sigortalanmaktadır. Bunun yanında, doğal afetler ve kuraklık sebebiyle kredi borcunu ödeyemeyen ortaklarımızın kredi borçlarının ertelenmesinde, yasal mevzuat gereğince yalnızca faiz indirimli kredi borçları ertelenebiliyor. Dolayısıyla üreticilerimizin tarımsal varlıklarının TARSİM'e sigorta ettirilmesi şartı, kredi borçlarının ertelenmesi işlemlerinde de aranıyor. " 

Güvendi, üreticilerin, TARSİM kapsamında devlet destekli tarım sigortası yaptırabilmeleri ve düşük faizli tarımsal kredi desteğinden faydalanabilmeleri için, bitkisel ürün sigortaları için öncelikle ÇKS'ye, seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi'ne (ÖKS), süt sığırları, besi sığırları, mandalar, koyun ve keçiler ile koç ve tekeler için Veteriner Bilgi Sistemi'ne (TÜRKVET), kümes hayvanları için, İl-İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, su ürünleri için, Su Ürünleri Kayıt Sistemi'ne (SKS) ve arıcılık (arılı kovan) sigortası için ise Veteriner Bilgi Sistemi'ne ve Arıcılık Kayıt Sistemi'ne (AKS) başvurarak, işletme kaydının yaptırılması veya işletme kaydının güncellenmesi gerektiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir