Rusya'dan 'buğday' krizine ilk açıklama

Türkiye'nin Rusya'dan buğday ithalatını durdurması sonrası açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Peskov, yasağın siyasi ilişkiler etkilemeyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın domateste ithalat yasağını kaldırmaması Türkiye’nin tepkisini çekti. Türkiye bazı ürünlerde Rusya’ya karşı misilleme olarak ithalatın durdurulmasına karar verdi ve ithalat lisans listesinden çıkardı. Bunlardan en önemlisi, Türkiye'nin Rusya'nın en büyük ithalatçısı olduğu buğday...

Rusya'dan bugün ilk açıklama yapıldı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Türkiye'ye buğday ihracatı hakkındaki sorunların iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin normalleşmesi sürecini etkilemeyeceğini belirtti.

Türkiye buğday, mısır, ham ayçiçek yağı, ayçiçeği küspesi, bezelye ve pirinçten oluşan altı ürünün Rusya'dan ithalatına yasak getirdi.

En büyük ithalatçı Türkiye

DÜNYA Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü yazısında konuya ilişkin şunları söyledi:

"Rusya’ya karşı seçilen ürünlerden buğday çok önemli. Çünkü, buğdayda Rusya yaşanan mantar hastalığı nedeniyle en sıkıntılı sezonunu yaşıyor. İhracatı yüzde 30 oranında düştü. En büyük ithalatçı konumunda olan Türkiye’nin bu kararı Rusya’yı adeta köşeye sıkıştıracaktır. Türkiye, Rusya’dan en fazla tahıl ithal eden ülke durumunda. Bunun önemli bölümü buğday. Türkiye’nin bu yıl Rusya’dan yaptığı ithalatın yaklaşık 4 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Yani domatese karşı buğday kozu işe yarayabilir.

Ancak Türkiye, şu anda bağlantısı yapılmış, yola çıkmış gemideki ürünler için de bu yasağı uyguluyor. Geçmişe dönük olarak uygulanan yasak Türkiye’de un sektörünü ciddi olarak sıkıntıya sokacak. Mısır konusunda yem sektörü zorlanacak. Dolayısıyla ithal izni alınmış,bağlantısı kesinleşmiş ve yola çıkmış gemilerdeki ürünler için çözüm bulunması gerekiyor. Aksi taktirde Rusya’ya karşı uygulama iç pazarı vurur."