Salçalık domateste hasat zamanı

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erdem, hastalıklar nedeniyle salçalık domatesin bu yıl yüzde 25 verim kaybına uğradığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yüzde 40'ını tek başına karşılayan Bursa'nın Karacabey Ovası'nda, hasat başladı.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, gazetecilere yaptığı açıklamada, üreticinin bu yıl zarar ettiğini söyledi.

Ürün fiyatının geçen seneyle aynı olduğunu belirten Erdem, "Bu durum, çiftçiyi üzdü. Üretici, salça sanayisinin taahhüt fiyatlarını yükseltmemesinden dolayı mağdur. Bu yıl girdi maliyetleri, yüzde 15 arttı. Çiftçi, sanayicinin alım fiyatlarını ton başına 300 liraya çıkarmaması durumunda zarar edecek." diye konuştu.

Sezon öncesi domateste pas akarı, kırmızı örümcek ve mildiyo hastalıkları ile mücadele edildiğini anlatan Erdem, "Hastalıklar nedeniyle salçalık domates bu yıl yüzde 25 verim kaybına uğradı." dedi.

Erdem, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle ürünün sık sık hastalığa maruz kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Karacabey'de dekar başına rekolte beklentimiz, önceki yıllarda 10 ton iken, bu sezon 7,5 tona düştü. Bu yıl, 500-550 bin ton aralığında rekolte hedefliyoruz. Bu sene girdi maliyetleri de yüzde 15 seviyesinde arttı. Ancak salça fabrikalarının taahhüt fiyatları değişmedi ve geçen seneki fiyatlarda kaldı. Salça sanayisi, ton başına 230-250 lira aralığında alım yapacağını açıkladı. Bu rakamlar, çiftçinin üretim maliyetlerini karşılar nitelikte değil. Salçalık domateste dekar başına maliyet, 2 bin lira civarında."

Bu konularda ilginizi çekebilir