Samsun'da bal üretimi yüzde 40 düştü

Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, sezon öncesindeki üretim hedefine doğal afetler yüzünden ulaşamadıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, bal üretiminde bu sene yüzde 40’a yakın bir üretim kaybı yaşadıklarını söyledi.
Rasim Kaplan, arıcılık ve bal üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Doğal afetlerin bal üretiminde ve kalitesinde olumsuz yönde etkisinin olduğunu ifade eden Kaplan, kaybı yüzde 30’dan fazla olan arıcıların sigorta taksitlerini ertelemek için başvurmasını istedi.

Sezon öncesindeki üretim hedefine doğal afetler yüzünden ulaşamadıklarını vurgulayan Kaplan, "Gönül isterdi ki bu sene bal çok olsun, bol üretelim. Çok bal satalım, ucuz satalım da herkesin sofrasına bal insin isterdik ama bu sene yüzde 40’a yakın bir üretim kaybı yaşadık. Bu sadece bizim bölgeye ait değil bütün arıcılık bölgelerinde kayıp var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da doğal afetlerden dolayı yüzde 30’un üzerinde ürün kaybına uğrayan çiftçilerin kredi borçlarını erteleme kararı aldı. Bizim arıcılarımız da bunlardan faydalansın. Geçen sene bal üretiminde kaybımız yüzde 20’den daha azdı. Bu sene kayıp yüzde 100 oldu. Geçen sene bin 300 tonun üzerinde bal üretimi gerçekleştirmiştik. Bu sene Samsun’da 600-700 ton arasında bal üretebiliriz. Bilinçli üretim her yıl artıyor. Arıcılar artık daha bilinçli bir şekilde bal üretiyorlar. Aldıkları mesleki eğitimler sonrasında kovan başına verimde ciddi anlamda katkı sağlanıyor. Sezonun son 10-15 günü. Arıcılar, kovanlarının bakımını yaparak arılarını kışa hazırlıyorlar. Ürün kaybının bu sene çok olmasının sebebi doğal afetler. Mesleki eğitimler, doğal afetlerin tedbirini de aldırıyor. Eğer arıcının yeterli derecede mesleki eğitimi yoksa bal üretiminde kayıp yüzde 50’de olabilirdi. Yapılan eğitimler neticesinde daha çok kayıp verilmesinin önüne geçildi" dedi.

Öte yandan Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle onlarca arıcı Samsun’dan Muğla’ya Uluslararası Arıcılık Konferansı'na katılmak için gidecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir