Şeker pancarı yüzleri güldürdü
Kastamonu'da 210 bin tonun üzerinde rekolte beklenen şeker pancarında geçen yıllarda 9 ila 15 arasında olan şeker oranının bu yıl 19'a kadar çıkması, üreticilerin yüzünü güldürdü
Kastamonu'da bu yıl 210 bin tonun üzerinde rekolte beklenen şeker pancarında şeker oranının geçen yıllara göre yükselmesi, üreticileri memnun etti.
Yoğun olarak Taşköprü ilçesi ile merkeze bağlı köylerde yetiştirilen ve geçen yıl 200 bin tona yakın gerçekleşen şeker pancarı üretiminin bu yıl 210 bin tonun üzerine çıkması bekleniyor. Geçen yıllarda 9 ila 15 arasında olan şeker oranın bu yıl 19'a kadar çıkması da üreticilerin yüzünü güldürdü.
Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu, şeker pancarında bu yıl verimin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Özellikle şeker oranının geçen yılların oldukça üzerinde bulunduğuna dikkati çeken Çufadaroğlu, "Önceki yıllarda pancardaki şeker oranımız 9 ila 15 arasında oluyordu. Bu yıl ise bu oranın 19'a ulaştığı yerler var. Bu durum bizi çok mutlu ediyor ve önümüzdeki yıl için umutlandırıyor." dedi.
Şeker pancarının değerlendirilmesinde şeker oranının 16'dan yüksek olması halinde fiyatın da arttığını bildiren Çufadaroğlu, "Şeker oranı 16'dan yüksek olursa her bir sayılık artış için çiftçinin cebine tonda ortalama 11-12 lira fazla para giriyor. Yani bu, üreticinin daha fazla kazanması anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Çufadaroğlu, yapılan baraj sayesinde şeker pancarının gelecek yıldan itibaren Devrekani ilçesinde de ekilebileceğine işaret ederek, böylece il genelindeki rekoltede artış olacağını belirtti.
"Çiftçinin iyi kazanç sağlayacağını düşünüyoruz"
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur da şeker pancarının devlet garantisi altında bulunduğunu, ürünün çiftçilerin elinde kalmadığını söyledi.
Şeker pancarının zirai afetlerden en az etkilenen ürünlerin başında geldiğinin altını çizen Butur, "Şeker pancarı çiftçiler için çok kıymetli bir üründür. Yapılan barajlarla pancar üretimini yaygınlaştırmak istiyoruz. Geçen yıl 200 bin tona yakın şeker pancarı rekoltesi bulunuyordu. Bu yıl rekoltenin 210 bin tonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. Bu yıl pancardaki şeker oranının yüksek olmasından dolayı çiftçinin iyi kazanç sağlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.
Pancar üreticisi İsmet Aydın ise makine yardımıyla çıkarttıkları pancarı belirli aralıklarla biriktirerek yığın oluşturduklarını anlattı.
Sabah erken saatlerde tarlaya gittiklerini ve akşama kadar çalıştıklarını dile getiren Aydın, "Pancarı çıkarttıktan sonra kesim işlemini yapıyoruz. Ardından araçlara yükleyip fabrikaya gönderiyoruz. Buradaki işimiz bittikten sonra 3 ay dinleneceğiz. Sonra işler tekrar başlıyor." ifadesini kullandı.
Aydın, pancardan elde ettiği gelirle ailesini geçindirdiğini ve 6 çocuk büyüttüğünü kaydetti.
Küçük yaşlardan bu yana çiftçilikle uğraştığını belirten Adil Aydın da bu yılki verimden memnun olduklarını belirtti.
Kendisinin 22 dönümlük arazide şeker pancarı yetiştirdiğini, önceki yıllara göre bu yılki verimin ve şeker oranın ortalamanın üzerinde olduğuna dikkati çeken Aydın, "Verim çok güzel. Şu ana kadar 50 ton pancar teslim ettim. 100 ton pancar teslim edeceğiz. Önceki yıllara göre bu yıl bolluk yaşanıyor. Fiyatı şeker oranına göre belirleniyor. Geçen yıl bir ton pancarı 180-190 lira arasında veriyorduk. Bu seneki fiyatın açıklanmasını bekliyoruz." diye konuştu.