Soğanda rekolte düştü

Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'nın Suluova ilçesinde soğan üretimi geçen yıla göre yarıya düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AMASYA - Suluova Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Haydar Karaca, geçen yıllarda ilçede dönümden 4 ton soğan alınırken bu yıl bu rakamın 1,5 - 2 tona gerilediğini belirtti. 

Karaca, yaptığı açıklamada, Suluova'da erkenci soğan hasadının ardından 20 bin dönüm alanda hasadın devam ettiğini belirtti. 

Soğan hasadının eylül ayının sonuna doğru biteceğini vurgulayan Karaca, çiftçinin bu yıl yaşanan zirai don, sulama yetersizliği ve dolu nedeniyle önemli kayıp yaşadığını dile getirdi. 

Suluova'nın geçen yıllarda Türkiye'nin soğan ihtiyacının yüzde 10'unu karşıladığını ifade eden Karaca, "Bu yıl bu rakam yüzde 5'e kadar düştü. Daha önceki yıllarda dönümden ortalama 4 ton soğan alırken bu yıl bu rakam 1,5 - 2 tonda kaldı. Zirai şartların yanında soğan ekiminin maliyetinin yüksek olması, ürünün para etmemesi de bu düşüşte etkili oldu. Çifti pancar ve mısır gibi alternatif ürünlere yöneldi" dedi. 

Tarlada 30 kuruştan alıcı buluyor 

Soğan fiyatlarının 2013 yılı hasat döneminde 75 kuruştan açıldığını ve 40 kuruştan kapandığını kaydeden Karaca, "Bu yıl soğan satış fiyatı 40 kuruştan başladı. Şu an ise 30 kuruştan alıcı buluyor. Önümüzdeki günlerde rekoltedeki düşüş nedeniyle bu fiyatta yükselme olabilir. Çiftçinin ihracat beklentisi var. İhracat olursa fiyatlar yükselebilir" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir