Soğuğa dayanıklı biber tohumu geliştirilecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi soğuğa dayanıklı, verimi yüksek hibrit biber tohumu geliştirilmek için çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce kış şartlarında yetişebilecek, hastalıklara dayanıklı ve verimi yüksek hibrit biber tohumu geliştirilmesi için çalışma yürütülüyor.

Proje koordinatörü ve OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya, Türkiye'de kış döneminde örtü altı sebze yetiştiriciliğinde soğuklara dayanıklı sebze tohumu çeşidi bulunmamasının verim ve kalite düşüklüğüne neden olduğunu, aynı zamanda da dışa bağımlığı artırdığını söyledi.

Örtü altı yetiştiriciliğinde kullanılan erkenci tür sebzelerin tohumunun büyük kısmının ithal edildiğinin altını çizen Balkaya,Türkiye'nin sebze tohumları için milyonlarca lira ödediğini sadece biber tohumu için yıllık 9 milyon lira harcandığını ifade etti.

Kış şartlarına dayanıklı hibrit biber tohumu geliştirmek ve Türkiye'nin dışa bağımlığını azaltmak için uzun soluklu çalışma yürüttüklerini dile getiren Balkaya, ''Birçok ülkede düşük sıcaklığa dayanıklı çeşitler kullanılarak daha soğuk ortamda biber yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Bu projeyle üniversite özel sektör iş birliği ile ülkemizin yerli biber genetik kaynaklarının kullanılarak düşük sıcaklığa dayanıklı, kış dönemi için hibrit biber tohumları geliştiriyoruz. Antalya’da bulunan yerli bir tohum firması ile ortak çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir