Tarım sektörüne 1 milyar euro hibe imkanı

Avrupa Komisyonu'nun onayladığı 2014-2020 IPARD Programı kapsamında Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektörüne 1 milyar euro hibe imkanı sunulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Komisyonu'nun onayladığı Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) Programı kapsamında, Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektörüne 1 milyar euronun üzerinde hibe imkanı sunulacak.

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2014-2020 Dönemi IPARD Programı kapsamında 800 milyon euro AB katkısı, 245 milyon euro Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere 1 milyar euronun üzerinde hibe imkanı sunulacağı belirtildi.

Açıklamada, AB tarafından Türkiye'ye sağlanan katılım öncesi mali yardımlar çerçevesinde tarım, gıda ve hayvancılık alanlarında üreticilerin kullanımına yönelik tahsis edilen hibe desteklerinin IPARD programı altında verildiği kaydedildi.

Açıklamada, "2014-2020 dönemi IPARD Programı kapsamında da gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyette bulunan üreticiler veya bu sektörlerde yatırım yapmak isteyen girişimciler ile kırsal alanda belirli yerel ürünlerin üretimi, kırsal turizm, kültür balıkçılığı gibi çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızın yatırımları için değişen oranlarda hibe desteği verilecektir" denildi.

Uygulamasına devam edilen 2007-2013 dönemi IPARD destekleri çerçevesinde Türkiye'deki çiftçilere, gıda işletmecilerine ve kırsal topluluklara yatırımları için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla harcamalarının yüzde 50 ila 65'i oranında hibe desteği kullandırıldığı ifade edildi.

2007-2013 dönemi IPARD Programı'nın tamamlanmasının ardından başlayacak "2014-2020 dönemi IPARD Programı"nın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanarak AB Bakanlığı tarafından Avrupa Komisyonu'na iletildiği hatırlatıldı.

AB Bakanlığı açıklamasında, 2014-2020 dönemi IPARD Programı'nın 27 Ocak 2015'te Avrupa Komisyonu tarafından resmen onaylandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Yeni dönem programı ile kırsal alanlarda yerel eylem girişimleri ve çevre dostu tedbirler de desteklenecektir. 2023 yılına dek uygulaması devam edecek olan yeni program dahilinde 800 milyon euro AB katkısı ile 245 milyon euro Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere 1 milyar euronun üzerinde hibe imkanı vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuş olacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir