Tarıma, yüksek teknoloji ve katma değer yaratana destek

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, yüksek teknolojili ve katma değer yaratan ürünlerin ihracatına yönelik özel programları ve destekleri olduğunu açıkladı. (Burçak Görel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURÇAK GÖREL

Türk Eximbank Mersin İrtibat Bürosu açılışı Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) çatısı altında gerçekleştirildi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, yüksek teknolojili ve katma değer yaratan ürünlerin ihracatına yönelik özel programları ve destekleri olduğunu söyledi. Yıldırım, yeni kurdukları departmanlarla düşük faizli destek programlarında sektörden ziyade yüksek teknolojili ve daha yüksek katma değer üreten, gelecekte ihracatın gelişmesine daha çok katlı sağlayacak olan ürünlere yönelerek bu anlamda seçici davranmaya başladıklarını belirtti.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ayrıca yeni başlattıkları “mevsimsel destek programı” kapsamında bu yıl sonuna kadar 200 milyon dolarlık tarım sektörüne ek finansman sağlayacaklarını hatırlatarak program kapsamında desteklenecek tarım ürünü noktasında proaktif olacaklarını anlattı. 2019’da hasat mevsiminin başlamasıyla beraber ağustos ayı öncesinde sağlanacak ek finansmanı tekrar ilan edeceklerini aktaran Yıldırım, “Bu programın devamlılığını sağlayacağız. Program dahilinde yeni ihracatçılarla birlikte mevcut ihracatçılarımızın da müracaatı dahilinde tarıma destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Akdeniz’e destek 3.5 milyar dolar

Adnan Yıldırım, banka olarak Akdeniz Bölgesine açtıkları kredinin ekim sonu itibari ile 2.8 milyar dolara ulaştığı bilgisini de vererek yıl sonuna kadar yaklaşık 3.5 milyar dolarlık bir hacme ulaşmak istediklerini ifade etti.

Türkiye genelinde 15.000 ihracatçıya ulaşmak istediklerini Akdeniz bölgesinde daha derinlemesine çalışmak istediklerini aktaran Yıldırım, “Geçen seneden bu seneye Akdeniz’in genelinde sağladığımız destek yüzde 26.8 oranında yükselme kaydetti. Bu oranın büyük bir kısmını Mersin oluşturuyor. Sadece kredi rakamlarını ele alırsak Mersinde yüzde 30.8’lik bir artış sağlayabilmişiz” ifadelerini kullandı.

Eximbank ‘can simidi’ niteliğinde

Mersin milletvekilleri, AKİB başkanları ve Mersin ihracatçılarının katıldığı açılış töreninde konuşan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Alican Yamanyılmaz ise AKİB adına yaptığı açılış konuşmasında günümüzde büyümek, gelişmek ve ekonomide ivme kazanmak isteyen ülkeler için en önemli itici gücün ihracat olduğunu vurgulayarak “Eximbank ihracatçılarımızın en büyük destekçisi konumundadır. Bizler bu desteği son derece önemsemekteyiz. Özellikle Eximbank’ın son dönemde piyasa koşullarına göre son derece uygun faiz oranlarıyla sağladığı krediler bizler için adeta can simidi niteliğindedir” dedi. Yamanyılmaz, Eximbank’ın irtibat bürosunu ilerleyen dönemlerde şube statüsüne çevirmesini bekledikleri mesajını da verdi.