Tarımda 'korumacı politika' değişiyor

Bakan Zeybekci, tarımda izlenen yüksek gümrük vergisi politikasının sona erdirileceği sinyalini verererek, korumanın artık desteklerle yapılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, tarımda vergi duvarıyla yapılan korumacı politikanın son bulacağını ve tüketicinin ürünlere daha kolay ulaşacağını bildirdi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Etiyopya'ya gelen Bakan Zeybekci, önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin tüm alanlarda rekabet etmek gibi bir sürdürülebilirliği olmadığını ifade eden Zeybekci, "Avantajlı olduğumuz alanlar var, o alanlarda hızlı bir şekilde gelişeceğiz. Örneğin yaş sebze-meyve, tahılda, turunçgillerde, tavukçuluk sektöründe avantajlı oluruz ama et sektöründe dezavantajlı oluruz. Türkiye olarak bugüne kadar tarımda korumacı bir politika izledik, yüksek gümrük vergileri ile koruduk. Evet çiftçimiz, tarım yine korunacaktır ama AB nasıl yapıyorsa biz de öyle koruyacağız" dedi.

'Çiftçiyi yüksek vergi duvarıyla korumayacağız'

Zeybekci, "Artık halkımız tarımda, tarımsal ürünlerde hem kalite hem fiyat olarak AB standartlarında bir fiyat ve kalite ortamında tüketime gidecek. Yani fiyatlar düşecek. Biz tarımı ve çiftçimizi aynı şekilde korumaya devam edeceğiz ama bu sefer yüksek duvarlarla, gümrük vergileriyle koruma değil, AB'nin yaptığı gibi bütçe imkan ve kaynakları ile koruyacağız. Destekler yoluyla koruyacağız." değerlendirmelerinde bulundu.

'Üretimden vazgeçme durumu söz konusu değil'

Bir soru üzerine Zeybekci, süreç içerisinde tarım ürünlerinin üretiminden vazgeçme, alan daraltma gibi uygulamaların söz konusu olmayacağının altını çizerek, "Pancar, süt üretimi veya bazı şeylerde kısıtlamaya gitme gibi bir durum asla söz konusu değil." dedi.