Türkiye'de GDO'lu ürün üretilmiyor

Türkiye'de üretilen tohumların ve ürünlerın genetik kirlilikten uzak olduğu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Üstün, "Türkiye'de üretilen tohum ve ürünler genetik kirlilikten uzaktır. Vatandaşlar ülkemizde üretilen sebze ve meyveleri yerken kesinlikle endişe duymasın" dedi. 

Üstün yaptığı açıklamada, son dönemde uzman sıfatıyla televizyon kanallarında düzenlenen programlara katılan bazı kişilerin Türkiye'de üretilen tohumların GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) olduğuna ilişkin iddialar ortaya attığını söyledi. 

Bu iddialar nedeniyle vatandaşların tükettiği ürünlerin GDO'lu olduğunu düşünerek endişe duyduğunu dile getiren Üstün, "Türkiye'deki tohumların genetiğiyle oynandığı iddiaları asılsızdır" ifadesini kullandı. 

"Türkiye'de üretilen tohumlar ve ürünler genetik kirlilikten uzak" 

Üstün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürürlüğe konulan "Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" nedeniyle "GDO'lu gıdaya izin çıktığına" ilişkin iddianın gerçeği yansıtmadığını vurguladı. 

Aksine çıkarılan yasalar sayesinde GDO'lu tohum girişinin engellendiğini vurgulayan Üstün şöyle konuştu: 

"Türkiye'ye GDO'lu tohum girişi yasaktır. Tarlalarımızda da GDO'lu ürün yoktur. Türkiye'de üretilen tohumlar ve ürünler kesinlikle GDO'lu değildir. Vatandaşlar, üretilen sebze ve meyveleri yerken endişe duymasın. Türkiye'de üretilen tohumlar ve ürünler genetik kirlilikten uzaktır. Ülkemizdeki tarlalarda GDO'lu ürün yok." 

"İsrail bizden geri" 

Üstün, özel sektörün sektöre dahil olmasının ardından sektörün büyük gelişme gösterdiğini, bu sayede Türkiye'de tohum üretimi yapan firma sayısının 650'ye ulaştığını belirtti. 

Üretilen tohumların 74 ülkeye ihraç edildiğini ve bununla tohum ticaretinde Türkiye'nin dünyada ilk 10 ülke arasında yer alma başarısını gösterdiğine işaret eden Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Tohum ithalat ve ihracatımız eşitlendi. Türkiye tohumculuğu, uluslararası alanda parmakla gösterilecek düzeye gelmiştir. Islah ettiğimiz çeşitlerimiz artık dünya ile yarışıyor. 20 yıl önce dünyada lider olan ülkelerin uzmanları başarımızı gelip yerinde inceliyor. İsrail ile ilgili de bir yanlış algı var. Tohumculukta İsrail bizden geri." 

Bu konularda ilginizi çekebilir