Üreticinin fındıktan beklentisi en az 15 lira

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Başaran, çiftçinin geçinebilmesi ve için fiyatının en az 15 lira olması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fındık fiyatının iyileşmesi gerektiğini savunan Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, geçimini sadece fındıkla sağlayan çiftçinin mahsulünü en az 15 liradan satması gerektiğini söyledi. 

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın fiyatının yükselişe geçmesinin sebebinin, üreticilerin geçmiş yıllardan bir deneyim kazanarak istediği fiyatı oluşturuncaya kadar ürününü elinde tutması olduğunu söyledi.  

Artık üreticinin bilinçli hareket ettiğini vurgulayan Başaran, "Fındık alanları dönüm başına düşüş yaşıyor. Mirasla araziler bölündükçe üretici başına düşen alan azalıyor. Bugün kişi başına 13,5 dönüme kadar fındıklık düşüyor. Bu kadar bir alanda elde edilecek fındık miktarı 2 tondur. Çiftçi fındığını 15 liradan satmalı ki en azından yılda asgari ücretli kadar gelir elde edebilsin" diye konuştu. 

Başaran, kilogramı 15 lira olması durumunda 2 ton fındıktan üreticinin 30 bin lira kazanabileceğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Fındığın yarısı maliyetten oluştuğu için çiftçi gelirinin yarısını buna harcamak zorundadır. Ortalama 4 kişilik bir aileye sahip çiftçinin sağlık giderleri için yıllık sosyal güvenlik kurumu ödemesi 4 bin lira civarında olacaktır. Çiftçinin 13,5 dönüm araziden elde ettiği yıllık gelir, eğer fındık 15 lira olursa 11 bin liraya tekabül etmekte. Bunun altındaki bir fiyatta ise kimse para kazanamayacaktır."