Yağışlar mısır ekimini etkiliyor

Şubat ve Mart aylarında Akdeniz Bölgesi'nde mısır ekimi yapamayan üreticiler, yağışların devam etmesi durumunda yer fıstığı veya soya fasulyesi ekilişine yönelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, devam eden yağışlar nedeniyle üreticilerin mısır ekimi yapmakta zorlandığını belirtti. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de toplam 117 milyon dekar alanda hububat üretimi yapıldığını, toplam hububat alanının yüzde 5,6'sının mısır üretimi için ayrıldığını ifade etti. 

Şubat ve mart aylarında Akdeniz Bölgesi'nde ekim yapamayan üreticilerin, yağışların devam etmesi durumunda yer fıstığı veya soya fasulyesi ekilişine yöneleceklerini ifade ettiklerini de belirten Bayraktar, mısırın başta Akdeniz olmak üzere tüm bölgelerde yetiştirildiğini, son yıllarda ikinci ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasıyla Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgelerinde mısır üretiminin de arttığını bildirdi. Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) sulanabilir tarım alanlarının sulamaya açılmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi mısır üretiminde büyük bir potansiyele ulaşmıştır. Verim artışı, destekleme ödemesi ve pamuk üretiminden vazgeçen üreticilerin mısıra yönelmesi gibi nedenler de mısır üretiminin artmasında etkili oldu. Ülkemizde mısır ekim alanları ve üretimi yıldan yıla arttı. 2005 yılından bu yana mısır ekim alanları yüzde 9,8, verimle birlikte mısır üretimi yüzde 41,6 arttı. 2014 yılında Türkiye ortalama mısır verimi en yüksek düzeye ulaşarak dekarda 903 kilogram olarak gerçekleşti." 

Türkiye'de birinci ürün mısır hasadının temmuz ayında başladığı, ikinci ürün mısırla ocak ayına kadar devam ettiği bilgisini veren Bayraktar, şöyle devam etti: 

"Bu yıl ekim döneminin başladığı şubat ayından bu yana yağışlar normallerin üzerinde gerçekleşti. Ekim döneminin başladığı Akdeniz Bölgesi'nde mısır ekilişlerinin gecikmesi verim ve kaliteye olumsuz etki yapmaktadır. Devam eden yağışlar nedeniyle bazı üreticilerimiz ekim yapmakta zorlanmaktadır. Bazı üreticilerimiz ekim yapamamıştır. Şubat ve mart aylarında Akdeniz Bölgesi'nde ekim yapamayan üreticilerimiz, yağışların devam etmesi durumunda yer fıstığı veya soya fasulyesi ekilişine yöneleceklerini ifade ediyorlar. Diğer bölgelerde mısır ekilişleri başlamış olup, yağışların durduğu, arazinin uygun olduğu günlerde ekim devam etmektedir."  

Kaliteli ve bol ürün alabilmek için 

Mısırda kaliteli ve bol ürün alabilmek için üretimin başlangıç aşaması olan toprak işleme ve tarla hazırlığının önemli olduğunu, bunun yanı sıra ekim, bakım gibi kültürel işlemlerin tekniğine uygun yapılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, "Üreticiler, ekimi uygun bir toprak işleme sonucu ve uygun tavda yapabilir. Toprak işlemeyle iyi bir tohum yatağı hazırlanmış, yabancı ot kontrolü sağlanmış olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.  

En önemli masraf tutarı gübre ve sulama 

Mısır üretim aşamalarında yapılan masraflar içinde en önemli tutarı gübreleme ve sulama masraflarının oluşturduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Mısır maliyeti içinde toplam masrafların yüzde 19'unu gübre ve gübre işçiliği, yüzde 12'sini ise sulama ve sulama işçiliği masrafı oluşturmaktadır. Bu nedenle üreticilerimize ödenen gübre desteğinin önemi büyüktür. 2015 yılı gübre desteği başta olmak üzere tüm destekleme miktarlarının bir an önce açıklanması önem arz etmektedir. Sulama maliyetlerinin düşürülmesi için basınçlı sulama sistemlerinin kurulumu desteklenmeli, sulama ücretlerinin düşürülmesine yönelik tedbirler alınmalıdır. Mısır ekim alanlarının artırılması için önemli bir potansiyel olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulanan alan miktarı artırılmalıdır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir