Yalova kivisi dalında satıldı

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Tunalı:  "Ürünlerin tamamı satıldı. Şimdi toplanıyor ve depolara konuluyor, bir miktarının da depolara girmeden sevkiyatı yapılıyor. Yakında 35 bin ton kivi piyasaya girecek"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, Yalova kivisinin dalında satıldığını belirterek, "Ürünlerin tamamı satıldı. Şimdi toplanıyor ve depolara konuluyor, bir miktarının da depolara girmeden sevkiyatı yapılıyor. Yakında 35 bin ton kivi piyasaya girecek." dedi.

Tunalı, Yalova ve çevresinde (Bursa-Orhangazi) kivi hasadına kasım ayının ilk haftası itibarıyla başlandığını söyledi.

Yalova ve çevresinde yıllık yaklaşık 20 bin ton kivi üretildiğini anlatan Tunalı, Türkiye'deki kivi üretiminin yaklaşık yüzde 60'ının Yalova ve bölgesinden karşılandığını kaydetti.

Bir ay önce piyasada olan ürünlerin yerli üretim olmadığını dile getiren Tunalı, "Biz daha hasada başlamadan önce İran'dan kalitesiz kiviler geliyor. Onları görüyorsunuz. Şu anda Yalova kivisi devreye girecek ve piyasada bir rahatlama, fiyatlarda da düşüş sağlayacak. Çünkü buradan bizim çıkışımız kilogramı 2 lira 50 kuruş civarında. Tüccar bunu aldıktan sonra depoya koyuyor. Nakliyesi, ambalajı ile 1 lira daha bu fiyatın üzerine biniyor. Bu da 3 lira 50 kuruş yapıyor. Yani bunun 4 lira 50 kuruş ile 5 lira olması lazım. Böyle 7-8 liraya satılanlar yerli değil. Bunlar, biz hasada başlamadan ilk olarak ülkeye giren kivilerdir. Bu ay piyasalar normal seyrine dönecektir. Yalova kivisi bu aydan itibaren piyasada yerini alacak." diye konuştu.

"Ürünlerin tamamı satıldı"

Yalova kivisinin kendisine has özelliklerinin bulunduğunu kaydeden Tunalı, "Ürünlerin tamamı satıldı. Şimdi toplanıyor ve depolara konuluyor, bir miktarının da depolara girmeden sevkiyatı yapılıyor. Yakında 35 bin ton kivi piyasaya girecek. Depolarımız çok kaliteli. Sadece soğutmuyor. Kivideki etilen gazını da kontrol ediyor. Mayıs ayına kadar depolarımızda kivi oluyor. Bu depolar sayesinde 6-7 ay boyunca piyasaya kivi verebileceğiz. Genelde burada üretilen kiviler belli başlı yerlere gidiyor. Türkiye'de 70 bin ton kivi tüketildiği için ürünümüz özellikle İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, İzmir ve Bursa'ya gidiyor." şeklinde konuştu.

"Rusya bizim için büyük bir pazar"

Tunalı, dünyada 40'ıncı paralel dışında kivi yetişmediğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Dünyada üretilen kivi miktarı Türkiye'de üretilen elma miktarından daha az. Türkiye'de 70 bin ton tüketim var. Biz bunu daha yüksek miktara çıkarabilirsek 100 bin ton, 200 bin ton satabiliriz. Kivi çok özel bölgelerde yetişiyor. Türkiye'nin her yerinde kivi yetiştirmek mümkün değil. İtalya 400 bin ton, Yeni Zelanda 200 bin ton, Çin 1 milyon 200 bin ton, Şili'de 400 bin ton üretiliyor. Üretimin büyük kısmı onlarda. Bizde 27 yıldır kivi üretimi yapılıyor. Eğer biz bu işe daha fazla destek olabilirsek 100 bin tonları geçebilirsek 200 bin tonları bulabilirsek uygun koşullarda depolayıp komşu ülkelere satabiliriz. Mesela Rusya bizim için büyük bir pazar. Oralara satabiliriz kivinin orada yetişmesi mümkün değil."

Yalova'da ağırlıklı olarak Kocadere ve Altınova'daki yaklaşık 5 bin dönüm alanda kivi yetiştirildiğini anlatan Tunalı, "Artık yavaş yavaş Orhangazi'ye açıldı çiftçilerimiz. Şimdi Gönen tarafında üretim var. Önemli olan Yalova'da olması değil. Türkiye'de bu işin iyi yapılması ve büyük rakamlı üretimlere başlamak." ifadelerini kullandı.

Tüketicilere bu aydan itibaren kivi almalarını öneren Tunalı, "Çünkü erken hasatla alınan kiviler kaliteli ve tatlı olmuyor. Bu ürün toplandıktan sonra belli bir soğukluğu alması, ondan sonra belli bir yumuşaklığa, haşlanmış patates yumuşaklığına gelmesi lazım." dedi.

Tunalı, "C vitamini" bakımından zengin olan kivinin, mevsimsel hastalıklarda koruyucu etkisi bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir