Yem fabrikaları tam kapasite çalışıyor
Türkiye'de 1960'ta yıllık 56 bin ton olan yem fabrikalarının faal kapasitesi 15 milyon 308 bin tona ulaştı.
ANKARA - Türkiye'de 1960'da yıllık 56 bin ton olan karma yem fabrikalarının faal kapasitesi 2012 itibariyle 15 milyon 308 bin tona ulaştı.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliğinin (TÜRKİYEM-BİR) raporuna göre, ülkenin yem ihtiyacını karşılayan fabrikalar kuruldukları günden bu yana önemli aşamalar kat etti. Rapora göre, 1960 yılında sadece 4 olan karma yem fabrika sayısı 2012'de 471'e ulaştı. Türkiye'deki karma yem fabrikaları 1960'ta yıllık 56 bin ton faal kapasiteye sahipken, bu kapasite geçen itibariyle 15 milyon 308 bin tona çıktı. Bir başka ifadeyle yem fabrikaları 53 yılda üretimlerini 273 kat artırdı.
Fabrika sayısında ve üretim kapasitesindeki artışa rağmen mevcut tesisler neredeyse tam kapasite çalışıyor. Yem fabrikalarının kapasite kullanım oranı 1960'tan bu yana en yüksek noktaya ulaştı. Geçen yıl karma yem fabrikalarının kapasite kullanım oranı yüzde 95'e çıktı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TÜRKİYEM-BİR Genel Sekreteri Nizamettin Şenköylü, Türkiye'nin yem sektörünün en büyük probleminin hububatlar, hububat yan ürünleri, yağlı tohumlar ve bunların küspelerinin fiyatlarındaki artışlar olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin bitkisel üretiminin yem sanayinin ihtiyacını karşılayacak düzeyde olmadığını ifade eden Şenköylü, sektörün yem hammaddeleri konusunda yüzde 40 oranında dışa bağımlı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyada gıdaya olan talebin artmasının, hububat ve yağlı tohum fiyatlarını da yukarı çektiğini belirten Şenköylü, söz konusu durumun yem fiyatlarına da yansıdığını anlattı.
Karma yeme destek verilmeli
Şenköylü, yem fiyatlarının düşürülmesi için sektörün kullandığı hammaddelerin arzının artırılması ve karma yeme destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
Şenköylü, süt veya kırmızı et üretimi amacıyla yapılan hayvancılığın karlı olması için de kuru ot (yonca, fiğ), silaj (mısır, tritikale), pancar posası, narenciye posaları ve diğer sebze ve meyve sanayi artıklarından oluşan kaba yemlerin üretiminin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Bilinçli şekilde sadece kaba yemle beslenen yüksek verimli bir kültür ineğinin günde 25 kilogram süt vermesinin mümkün olduğunu belirten Şenköylü, "Bu tür kaba yemlerin üretimine özel teşvik ve destekleme politikalarının uygulanması halinde, toplam yem maliyetleri düşecek ve karlı bir besicilik ile süt üretimi mümkün olabilecektir" dedi.