Zeytinlik düzenlemesi liderlerin gündeminde

Zeytinliklere sanayi ve maden tesisi yapılmasına imkan tanıyan 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi' tasarısı, partilerinin TBMM grup toplantılarında konuşan Başbakan Yıldırım ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun gündemindeydi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alternatif alan bulunmaması halinde zeytinliklere sanayi ve maden tesisi yapılmasının önünü açan 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi' tasarısı 1 Haziran Perşembe günü Meclis komisyonunda kabul edildi.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti grup toplantısında, kamuoyunda tartışmalara neden olan zeytinlik düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, söz konusu tasarı ile yapılan değişikliğin zeytinlikleri imara açmadığını söyleyerek, "Bakanlık olur verirse bu iş olacak. Eğer bu işin yapılmasında üstün kamu yararı varsa bu gerçekleşecek. Türkiye'nin geleceği açısından zeytin mi daha önemli yoksa yapılacak tesis mi daha önemli." dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da partisinin grup toplantısında söz konusu tasarıya değinerek, "Bir de şimdi zeytin ağacının katliamına sıra geldi. Doymuyorlar. Yiyorlar doymuyorlar. Ya siz zeytin ağacından zeytinden ne istiyorsunuz. Maden arayacaklar. Maden yerin üzerinde yerin altına neden bakıyorsun." şeklinde konuştu.

Tasarı ile ne değişiyor?

Söz konusu tasarının yasalaşması durumunda;

- Alternatif alan bulunmaması durumunda zeytinliklere; konut, konaklama tesisi, turistik tesis hariç yatırımların yapılmasına izin verilebilecek.

- Yatırım izni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilecek.

Bakanlık izin yetkisini valiliklere devredebilecek.

Zeytin ağaçlarının sökülmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabi olacak.

- Zeytin ağaçlarını izinsiz kesen veya sökenlere ağaç başına dört bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.