Zeytinyağında dev hedef: 3,8 milyar dolar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, zeytin ve zeytinyağı ihracatının 2012'nin ilk 10 ayında yüzde 5 artarak 155 milyon dolara yükseldiğini belirterek, "Sektörümüzün 2023 hedefi ise 3,8 milyar dolar. Biz bu rakama ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bu rakam gerçekçi bir hedeftir" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilen "2023 Yılı İhracat Hedefleri Çerçevesinde Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Paneli ve Hasat Şenliği", Balıkesir'in Edremit ilçesi bağlı Güre Beldesi'nde başladı.

TİM Başkanı Büyükekşi, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın büyük desteğiyle, son 10 yılda Türkiye'nin zeytin ağacı varlığını neredeyse ikiye katlandığını ve 161 milyon adedi geçtiğini belirtti.
     Zeytinde tarımsal dönüşüme verdiği büyük destekten dolayı hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı'na hem de bakanlık bürokratlarına tüm ihracatçılar adına teşekkür eden Büyükekşi, zeytin ve zeytinyağı sektörünün ülkenin en nadide sektörlerinden birisi olduğunu vurguladı.

     Dünyada medeniyetin Anadolu'da doğduğunu, uygarlığın beşiği olan bu toprakların, aynı zamanda zeytinin de anavatanı olduğunu anlatan Büyükekşi, "Zeytin sadece bir gıda maddesi değil. Zeytin dalları Anadolu'daki krallar tarafından taç olarak, hükümdarlık simgesi olarak başlarına takılacak kadar yüceltilmişti. Zeytin dalı aynı zamanda barış simgesi. Bu yüzden zeytin, sadece sayılamayacak kadar çok faydası olan bir tüketim ürünü değil, aynı zamanda barışı, dostluğu, kardeşliği simgeleyen tarihi bir ikon. İşte bu yüzden zeytin sektörünün de birlik ve beraberlik içinde rekabet gücünü artıracağına tüm kalbimle inanıyorum" diye konuştu.
     Büyükekşi, TİM'de 26 sektörün temsil edildiğini, tüm sektörlere ayrı ayrı önem verdiklerini, zeytin ve zeytinyağı sektörünün de kendileri için çok önemli bir sektör olduğunu ifade ederek, sektörün giderek büyüdüğünü ve geliştiğini söyledi. Zeytinyağının ithalata bağımlı olmadan ihraç edilebildiğine dikkati çeken Büyükekşi, "Bu topraktan aldığını, bu toprağa veriyor. Ülkemize zenginlik katıyor. İşte bu yüzden zeytine özel önem vermemiz gerekiyor. Türkiye zeytin ve zeytinyağının beşiği. 'Ama öncelikle kendi ülkemizde tüketimi arttırma ihtiyacımız var' diye düşünüyorum. Zeytinyağı tüketiminde son derece gerilerdeyiz. İç piyasada zeytinyağı tüketimini artırarak pazarı genişletmek durumundayız. Önümüzdeki yıllarda üretimimizin artacağını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

     Sektörün markalaşmaya önem vermesi gerektiğini belirten Büyükekşi, Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında katma değer yaratmada zorlandığını vurguladı. Büyükekşi, "Halbuki kalite olarak hiçbir sıkıntımız yok. Son derece kaliteli ürün üretebiliyoruz. Ancak markalaşmaya yeteri kadar eğilmediğimiz için ihracatımızın katma değeri düşük" dedi.

     Sektörde birlikte hareket edilmesinin, sektörün geleceği açsından önemli olduğuna inandığını vurgulayan Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı: "Koordineli bir çalışma, ümit ediyoruz ki sektörümüzü çok üst noktalara taşıyacaktır. Zeytin ve zeytinyağı ihracatı 2012'nin ilk 10 ayında yüzde 5 artarak 155 milyon dolara yükseldi. Sektörümüzün 2023 hedefi ise 3,8 milyar dolar. Biz bu rakama ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bu rakam gerçekçi bir hedeftir. Sektör beraberce 2023 hedefine rahatlıkla ulaşacaktır. Bugün zeytin hasadının başladığı gün. Yeni sezon bugün itibariyle başlıyor. Bu sezonun tüm zeytinyağı üreticilerimiz için son derece bereketli geçmesini diliyorum."
    
     "Pazar payımız korunmuştur"
    
     Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Ölken de 2023 ihracat hedefine ulaşmak için tanıtımın önemine dikkati çekerek, ZZTK tarafından bugüne kadar yapılan tanıtım çalışmaları hakkında bilgi verdi.
     ZZTK'nın 2007 yılından bugüne 18 yurt dışı, 1 yurt içi fuara ve 12 yurt içi ve 12 yurt dışı organizasyona katıldığını, fuar katılımı yapılan ülkelerde ihracat oranlarında artış sağlandığını kaydeden Ölken, şöyle konuştu:
     "Her fuarda binlerce ihracatı firmalarımızın adres bilgilerini de içeren kataloglar, Akdeniz diyeti kitapları, özel dizayn edilmiş etiketli Türk zeytinyağları ve zeytin numuneleri, gittiği bölge dilinde hazırlanmış broşürler, el ilanları gibi tanıtım malzemeleri dağıtıldı. Zeytinyağı numuneleri Şişecam'ın Türkiye için özel dizayn zeytinyağı şişelerinde sunuldu. Bu önemli bir farklılaşma unsuru oldu. Zeytin numuneleri cam kavanozlarda özel etiketleri ile dağıtıldı. Zeytinyağında Çin ve Irak'ta artış beklenirken, Japonya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde ise zeytinyağı ihracatında yaşanan azalmaya rağmen pazar payımız korunmuştur."
    
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli de çok eleştirilmelerine rağmen, doğru bildiklerini söylemeye devam edeceğini belirterek, "İhracatçının en büyük sıkıntısı haksız rekabete maruz kalmak. Bu haksız rekabetin önüne geçilmesini istiyoruz" dedi.
    
Arazi toplulaştırma çalışmaları
    
     Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli de miras yoluyla tarımsal alanların bölündüğüne işaret ederek, arazi toplulaştırma çalışmalarının yapıldığını belirtti.

     Şelli, son on yılda 4 milyon hektar arazi toplulaştırıldığını belirterek, "12 milyon hektar arazi ise toplulaştırılmayı bekliyor. Bu arazilerde bir traktör manevra yapamayacak kadar ölçüye sahipler, 2023 yılında toplulaştırma çalışmaları bitirilecek" dedi.

     Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel de 2005 yılından bu yana zeytinyağında ihracata desteği artırdıklarını, anca ihracatı artıramadıklarını belirterek, "Bunun sebebi, tedarikte sorunlar yaşandı. Sorunların çözümü büyük bir hassasiyet gerektiriyor. İhracatçılarımız yeni pazarlara girmek için büyük çabalar harcadı, ancak arz sorunları yaşandı" ifadelerini kullandı.