'Bilişim sektörü 40 milyar dolara ulaştı'

16. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nda konuşan Türk Telekom Üst Yöneticisi Tahsin Yılmaz, "2012 verilerine göre Türkiye'deki bilişim sektörünün cirosu 40 milyar dolara ulaştı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Tahsin Yılmaz, 2012 verilerine göre Türkiye'deki bilişim sektörünün cirosunun 40 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Yılmaz, 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin açılışında, Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından 16 yıldır aralıksız düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin, siyasal, ekonomik ve kültürler arası diyalog çalışmalarında uluslararası arenada saygın bir yer edinmeyi başarmış bir etkinlik olarak Türkiye'ye gurur verdiğini söyledi.
Telekomünikasyon sektörünün ülke ekonomilerinin gelişmesinde artık çok önemli rol oynadığını aktaran Yılmaz, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü geliştikçe, diğer sektörlerin ve dolayısıyla ekonominin de geliştiğini dile getirdi.
 
Türkiye'nin teknoloji alanında hızlı gelişim gösteren ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Yılmaz, Türkiye'nin dünyanın önemli merkezleri arasına girmesini sağlayacak potansiyele, yani teknolojiye yoğun ilgisi olan genç insan gücüne sahip bir ülke olduğunu ifade etti.
2012 verilerine göre Türkiye'deki bilişim sektörünün cirosunun 40 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Türk Telekom, Türkiye'nin öncü iletişim şirketi olarak, yatırım ve faaliyetleriyle sadece telekomünikasyon sektörüne değil, Türkiye ekonomisine de katma değer sağlıyor. Konsolide olarak 7 yılda 13 milyar lirayı aşkın yatırım yaptık. 2012 yılında yaptığımız konsolide yatırım tutarı 2,4 milyar lira oldu. Bu yatırımların büyük bölümü altyapı ve yeni teknolojileri kapsıyor. Hayatı kolaylaştıracak dijital çözümlerle eğitimde, sağlıkta, eğlence ve enerji alanlarında değer yaratacak teknolojilerin geliştirilmesine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Teknolojinin gündemi her gün değişiyor. Hayatı kolaylaştıracak online uygulamalardan, yeni ara yüzlerden, birbirleriyle konuşan makinelerden, bulut bilişim hizmetlerinden, sanal gerçeklikten söz ediyoruz. İçinde yaşadığımız dünya sürekli dijitalleşiyor."
 
"Para dijitalleşiyor"
 
Tahsin Yılmaz, 2020 yılında dünyada 50 milyar makinenin birbirleriyle konuşacağının söylendiğini belirtti.
Intel'in yaptığı bir araştırmaya göre, 2020 yılında internete bağlı cihaz sayısının 20 milyarı aşacağı bilgisini veren Yılmaz, Microsoft Türkiye'nin yaptırdığı bir araştırmaya göre de 2020 yılında bilişim harcamalarının yüzde 80'ini mobilite, sosyal ağlar, bulut ve büyük veri olarak bilinen yeni mega eğilimlerin oluşturacağını dile getirdi.
Dünyadaki trendler konusunda uzman olan Forrester Research firmasının araştırmasına göre, bu yıl NFC uyumlu cep telefonu satış rakamının tüm dünyada 100 milyona ulaşacağının beklendiğini vurgulayan Yılmaz, bununla birlikte NFC teknolojisi ile temassız ödemelerin, pazarda kısa süre içinde yaygınlaşacağının öngörüldüğünü ifade etti.
 
Araştırma firması Juniper Research'e göre, 2015 yılında NFC ile yapılacak toplam harcamanın 74 milyar dolara ulaşması ve bu harcamaların ağırlıkla mağazalarda yapılacak temassız ödemelerin ve ulaşım biletlerinin oluşturmasının beklendiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Yani para dijitalleşiyor. Dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden IBM'in gelecek öngörülerine göre 5 yıl içinde artık akıllı telefonlarımız için, internet siteleri için, ATM kartlarımız için şifre kullanmayacağız. Bunun yerine ses kontrolü, retina taraması gibi alternatif biyometrik verilerimiz kullanılacak. Bu sayede kırılamayacak birer şifre sahibi olacağız. Medya, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektörlerinin yakınsamaya başladı. Her zaman her yerde içerik tüketmeyi ve paylaşmayı mümkün kılan mobil cihazlar, yüksek hızları mümkün kılan sabit ve mobil altyapılar, değişimi tetikleyen önemli teknolojik yenilikler. Bir tarafta geleneksel telekomünikasyon operatörleri, diğer tarafta TV sağlayıcılar ve internet şirketleri, değişen müşteri ihtiyaçlarını karşılamak ve pastadan daha fazla pay alabilmek için bir diğerinin alanına girmeye başladı. Teknolojinin giderek daha da iç içe geçeceği, eğlence, eğitim, finans, sağlık ve diğer alanlarda içeriğin giderek dijital ortamda sunulacağı bir gelecek bizi bekliyor."
 
"Avrasya Ekonomi Zirvesi, sınırlarını aşarak tüm dünyaya yayıldı"
 
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin sınırlarını aşarak tüm dünyaya yayıldığını söyledi.
Zirvede dünyanın yaşadığı ekonomik, sosyal ve askeri sorunlara çözüm aranacağını belirten Tanrıverdi, tekstil sektörüne yönelik değerlendirmelerde de bulundu.
Tekstil sektörünün son 25 yılda çok büyük atılımlar gerçekleştirdiğini aktaran Tanrıverdi, bu performansta Türk milletinin üretkenliğinin ve ince zekasının büyük payı olduğunu dile getirdi.
İhracatta mücevherat ve savunma sektörünün ardından 3. sırada bulunduklarını belirten Tanrıverdi, "Biz geliştikçe Türkiye gelişti, Türkiye geliştikçe biz büyüdük. 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşacağımıza inancım tam" diye konuştu.
MGV Başkanı Dr. Akkan Suver de 16 yıldır aralıksız sürdürülen Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin saygın uluslararası organizasyonlar listesinde ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.
3 cumhurbaşkanı, 2 meclis başkanı, 1 başbakan, 5 kraliyet ailesi mensubu, 33 bakan ile 440 civarında yabancı iş adamı, bürokrat ve diplomatı ağırladıklarını açıklayan Suver, "'Tek kutuplu dünya mı, çok kutuplu dünya mı?' başlığı altında düzenlediğimiz zirvede enerji, sağlık ve eğitim, kültür ve ekolojik diyalog, modernleşme ve kadın, bilgi teknolojileri ve iletişim ile savunma sanayi ve güvenlik konularını masaya yatıracağız. Zirvenin kapanışını ise Cumhurbaşkanları Oturumu'yla gerçekleştireceğiz" dedi.
Bu arada İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı İbrahim Çağlar'da zirvede kısa bir konuşma gerçekleşti.