'Ağ'ın karanlık yüzü ya da yeteneksiz Bay Cazes
Birçoğumuz için web (‘www’ şeklinde kısalttığımız World wide web’i kısaca bu şekilde anıyoruz) büyük oranda Google’dan, bir ihtimal Yandex ya da Bing’den ibaret olsa da aslında bundan çok daha fazlası.
DATASSIST
Google, Yandex, Bing ve farklı ölçeklerde onlarca benzeri arama motorları tarafından indekslenmeyen ve dolayısıyla aramalarımızda karşımıza çıkmayan binlerce web sitesi ağın karanlık yüzünü oluşturuyor.
Öncelikle şunu bilmek gerekiyor ki internet ve web aynı şey değil. İnternet ilk 60’lı yıllarda ortaya koyulan ve bilgisayarların birbiriyle konuşmasını temel alan bir teknolojik iletişim altyapısıdır. Web ya da World Wide Web ise, 90’ların başında İsviçre'nin Cenevre kentindeki parçacık fiziği araştırma laboratuvarı CERN'de keşfedilen, internet altyapısı üzerinde çalışan bir iletişim sistemidir.
Web, sunucularla konuşmak için kullanılan HTML ve HTTP protokollerinden oluşur ve İnternet'in üstünde çalışır. Web, kendi içerisinde 3 ana başlıkta kavramsallaştırılıyor: Surface web (Yüzey), Deep web (Derin), Dark web (Karanlık). Yüzey, arama motorlarınca indekslenmiş ve bu motorlar üzerinden ulaşılabilen günlük hayatımızda da sıkça kullandığımız ortamı anlatıyor. Deep web bu arama motorlarınca indekslenmemiş tüm içeriği anlanıyor. Dark web ise adı gibi işin karanlık boyutunu önümüze seriyor; arama motorları aracılığıyla erişilemeyen, anonim olmanızı sağlayacak araçlar kullanarak ulaştığınız ve belirli yetki protokollerine sahip olmanızı isteyen bir ağ. En bilindik Dark web mecralarından biri artık sıkça duyduğumuz Tor Network. Silahtan uyuşturucuya, her çeşit istismar içeriğinden kiralık katillere kadar geniş bir yasadışı ürün/ hizmet pazarına ev sahipliği yaptığı söylenen Dark web korku ve uzak durma hissini doğururken, elbette bir yandan da merak uyandırıcı bir ortam oluyor. Silah, uyuşturucu vs. gibi geniş bir yasadışı ürün/hizmet ortamı sunan Dark web bunu nasıl yapıyor? En bilindiklerinden biri Silk Road (sanal ipek yolu) olan sanal marketler üzerinden ve para birimi olarak Bitcoin gibi kripto paralar kullanılarak bu yasadışı ticaret gerçekleştiriliyor. Tor Network üzerinde yaptığı hareketler sırasında ardında bıraktığı izler FBI tarafından takip edilerek 2013 yılında San Fransisco’da yakalanan Silk Road kurucusu Ross Ulbricht kara para aklama, silah ve uyuşturucu ticareti suçlarından ömür boyu hapis cezası alarak tutuklanacaktı.
Alexandre Cazes ve sahibi olduğu AlphaBay market bu noktada konumuza dahil oluyor. Geçtiğimiz aylarda faaliyetlerinde aksamalar olduğu bildirilen AlphaBay birçok yabancı haber portalinde haber olmuş ve dikkatleri üzerine çekmişti. Kullanıcılar site yöneticilerinin var olan parayı çalıp kaçtığını düşünüyordu. Ta ki ABD, Kanada ve Tayland’ın güvenlik güçlerinin ortak çalışması ile AlphaBay kurucusu Alexandre Cazes’in tutuklandığı haberi gelene dek.
AlphaBay üzerinden çalıntı kredi kartı bilgileri, veritabanları ve uyuşturucu gibi yasadışı ürünler satıldığı biliniyordu. Sadece 2017 yılı içerisinde satılan kredi kartlarından elde edilen gelirin 5 milyon doların üzerinde olduğu ve sistemde bir gün içerisinde 600 bin dolar ile 800 bin dolar arası işlem gerçekleştiği tahmin ediliyordu. 5 Temmuz’da gözaltına alınan Cazes, Tayland’da bir hapishaneye yerleştirildi. Cazes tutuklandığında 4 adet Lamborghini ve Tayland para birimine çevrilmiş olarak 11.7 milyon dolar para ile birlikte ele geçirilmişti.
Dünya ve insanlık bir yandan önlenemez bir teknolojik yükselişle her alanda geleceği inşa etmek üzere çaba gösterirken iyisi, kötüsü ya da doğrusu, yanlışıyla insana ait olan her şey bir şekilde varlığını korumayı ve hatta büyümeyi başarıyor. Buna yalnızca Ağ’ın değil, bizim karanlık yüzlerimiz de dahil gibi görünüyor.
ANONİM KALMANIZI SAĞLIYOR
Tor Network: Tor, kim olduğunuzun anlaşılmasını engelleyerek gizliliğinizi koruyan ve anonim kalmanızı sağlayan, gönüllülük esasıyla işleyen bir servistir. Tor Browser (Google Chrome ya da Yandex Browser misali Tor ağı için geliştirilmiş tarayıcı), gizlilik ve anonimlik prensipleri doğrultusunda Tor ağına hızlıca ve kolayca bağlanılmasını sağlar.
DİJİTAL PARMAK İZİ ELE VERDİ
Alexandre Cazes: 26 yaşında tutuklanarak yerleştirildiği hücresinde intihar eden Kanadalı internet girişimcisi. AlphaBay adıyla yasadışı ticaret gerçekleştiren web sitesinin kurucusu olduğu öne sürülen Cazes’ın yakalanmasından önce, Taylandlı bir eşi olduğu ve birlikte oldukça lüks bir yaşam sürdürdükleri söyleniyor. Bir e-posta üzerinde tespit edilen dijital parmak izi (Cazes’a ait bir başka e-posta adresinin mail içeriğinde bulunması) ile peşine düşülerek yakalanan Cazes Tayland’da tutuklanmıştı ve intihar ettiği gün Kanada’ya iadesi söz konusuydu.
Bu sayfa DATASSIST tarafından hazırlanmıştır./[email protected]