Bilişim vadisini İzmit kaptı, Bursa, yazılım vadisi kuracak

Bursa Valiliği, ULUTEK ve BİSİAD, kente 'Yazılım Vadisi' kurmak için çalışmalara başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

Gülay SOYDAN PEHLEVAN/ Zehra ORUÇ

BURSA - 'Bilişim Vadisi' projesini İzmit'e kaptıran Bursa, 'Yazılım Vadisi' kurmak için düğmeye bastı. Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki (ULUTEK) 56  firmanın yaklaşık yüzde 50'sinin yazılım sektöründe faaliyet göstermesi Bursalı kent dinamiklerini harekete geçirdi. Bursa Valiliği, ULUTEK ve Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) işbirliğinde yürütülen 'Yazılım Vadisi' projesi kapsamında ULUTEK arazisine yaklaşık 8 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir yer inşa edilecek. Bina tamamlandığında sadece Bursa'dan değil, ülke genelinden tüm yazılım firmaları uygun fiyatlarla buradaki ofislerde istihdam edilecek.

ULUTEK Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Parseker, ULUTEK'in 2008 yılından bu yana Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusu içerisinde  faaliyet gösterdiğini belirterek, "17 milyon TL yatırım bedelli olarak inşa edilen ULUTEK 470 bin metrekare alan üzerinde 16 bin 350 metrekare kapalı alana sahip.
ULUTEK, yeterli altyapısı, diğer büyük illere yakınlığı, Uludağ Üniversitesi sınırları içerisinde yer alması ve yasanın sağladığı vergi avantajları ile firmaların tercih ettiği teknoloji geliştirme bölgelerinin başında geliyor. "Şu an bünyemizde 25 yazılım, 8 bilgisayar destekli mühendislik, 11 akademisyen, 5 otomotiv, 4 makine ve 3 danışmanlık olmak üzere toplam 56 firma faaliyet gösteriyor" şeklinde konuştu.
Yaklaşık 100 firmaya ve 750 kişiye hizmet verme kapasitesine sahip ULUTEK'e kabul edilen firmalara iletişim, internet ve elektrik altyapısı tamamlanmış faaliyete hazır ofisler tahsis edildiğini anlatan Parseker, günlük çalışmaların aksamadan sürdürebilmesi için gerekli altyapı hizmetlerinin kesintisiz olarak sağlandığını söyledi.
Son yıllarda ULUTEK'te firma profilinin değiştiğinin altını çizen Parseker, otomotivciler kendi bünyelerinde Ar-Ge bölümü kurduğu için 'Otomotiv Vadisi'nin çöktüğünü ve şu an ULUTEK'te sadece 5 otomotiv firmasının faaliyet gösterdiğini vurguladı. ULUTEK'te otomotiv firmalarının azalmasıyla birlikte yazılım firmalarında artış kaydedildiğini dile getiren Parseker, ofis ve laboratuvar gibi alanların yazılımcılara cazip geldiğini, otomotivden boşalan büyük alanları da yazılım firmaları için küçük parçalara böldüklerini belirtti.

Şu an envanter çalışmaları sürüyor

ULUTEK'te yazılım firmalarının çoğunlukta olmasının beraberinde birçok tartışmayı getirdiğine de değinen Parseker, Bursa Valiliği, ULUTEK ve BİSİAD'ın bu doğrultuda yeni bir proje üzerinde çalıştığını kaydetti. Parseker, "Madem 'Bilişim Vadisi'ni İzmit'e kaptırdık, Bursa'yı da 'Yazılım Vadisi' yapabiliriz. 'Yazılım Vadisi'nin ULUTEK arazisi üzerine kurulması için düğmeye basıldı. Şu an envanter çalışmaları sürüyor. Projenin uygun görülmesi halinde yaklaşık 8 bin metrekare kapalı alana sahip bir yer inşa edilecek. Proje, devlet destekli yürütülecek. Tamamlandığında ise küçük yazılım firmaları uygun fiyatlarla burada istihdam edilecek" diye konuştu.

Akın: Projeye sahip çıkılmalı

BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, Bursa olarak 'Bilişim Vadisi'ni kaçırdıklarını, bu doğrultuda 'Yazılım Vadisi' projesine kent dinamiklerinin mutlaka sahip çıkması gerektiğini vurguladı. 'Yazılım Vadisi' ile birlikte Bursa'nın çehresinin değişeceğine dikkati çeken Akın, "Kentte kongre turizmi de canlanacaktır. Her yıl yazılım kongreleri yapılabilir, dünyanın en iyi profesörleri, en iyi yazılım şirketleri Bursa'ya gelebilir. 'Yazılım Vadisi'yle birlikte Bursa fuarlara daha çok ev sahipliği yapacaktır. Bu projenin hayat bulması kente çok büyük artılar katar" dedi. Türkiye'nin ihtiyacı olan yüksek teknolojinin kalifiye mühendislerle yakalanabileceğinin altını çizen Akın, projeyle çok sayıda bilgisayar mühendisinin istihdam edileceğini ve burada faaliyet gösterecek teknoloji şirketlerinin sadece Bursa'dan değil, Türkiye'nin her yerinden nitelikli mühendislere ihtiyaç duyacağını belirtti. Bilişim sektörüne yönelik değerlendirmelerde de bulunan Akın, "Global ekonomide 2,6 trilyon euroluk bir paya sahip olan bilişim sektörü maalesef Türkiye'de aynı ölçüde bir değeri bulabilmiş değil. Yaklaşık 30 milyar dolardan bahsedebiliriz sadece. Dünya ile aramızda uçurumlar var. Bu uçurumu ortadan kaldırmak için devletin önce 2023 yılı bilişim hedefini yükseltmesi, ardından da bilişime yönelik çalışmalarını artırması gerekiyor."