Daha iyi Ar-Ge için, tüketicilerin içinde olduğu sistem gerek!
TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, daha iyi Ar-Ge ve nihai kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilmek için onlarla geliştirme aşamasında fikir alışverişi yapılabilecek sistemin oluşması gerektiğini söyledi
SELENAY YAĞCI
Türkiye’nin üretim öncülerinden TürkTraktör, endüstriyel hayatına 1954 yılında başlamış. Türk otomotiv sektörünün ilk üretici kuruluşu olan TürkTraktör’ün kurumsal yapılanması Koç Holding ve dünyanın devi CNHI ortaklığı ile oluşuyor. TürkTraktör’ün CNHI kanalı ile tüm dünyaya ihracatını gerçekleştirdiği Türk traktörlerin tasarımı Türkiye’de, Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilmekte ve yine üretimde kullanılan parçaların tamamına yakını Türkiye'de üretiliyor.
Her tüketicinin, müşterinin yeniliğe açık olmadığını vurgulayan Votta, Ar-Ge yaparken buna dikkat edilmesi gerektiğini çünkü müşterinin ne istediğinin yenilikten daha önemli olduğunu söyledi. Daha iyi Ar-Ge için nihai kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve onlarla geliştirme aşamasında fikir alışverişi yapılabilecek sistemin bir şekilde oturtulması gerektiğini söyleyen Votta, bunun için hükümetin, devletin ve TÜBİ- TAK'ın birtakım adımlar atabileceğini düşündüğünü belirtti.
Ar-Ge faaliyetlerini geliştirirken öncelikle sahalarda prototipleri çiftçilerle birlikte denediklerini söyleyen Votta, "Bir ürünün başarı olması için çiftçinin beklentilerine tam anlamıyla hitap ediyor olması gerekiyor. Yakıt tasarrufu yeniliği dışında çiftçiye sunabileceğiniz en teknolojik unsur telefonu şarj edebileceği herhangi bir soket. 20 yıl önce traktörlerin içine kasetçalarları koyduğumuzda çok şaşırmışlardı sonra alıştılar. Kabinlere de klima taktığımızda çok mutlu oldular. Çok ciddi bir yenilikle karşılarına çıkarsanız bunu hazmedemeyebiliyorlar. Tamamen sürpriz olarak adlandırılabilecek bir ürünle karşılarına çıkmıyoruz. Dolayısıyla herhangi bir özelliği sevmediklerini fark edersek daha prototip aşamasındayken o özelliği alıp götürüyoruz" diye konuştu.
Uzmanlar işbirliği yapıyor
Votta, şunları anlattı: "Kullanıcıların grubuna hakim, kullanıcıların ne istediğini ne beklediğini bilen uzmanlarımız var. Diğer tarafta özellikle bu traktörlerin özgün parçaları hakkında uzmanlaşmış kişiler var. Uzman kişi, 'şu çiftçinin kullanacağı alan için şu parçanın değiştirilmesini uygun görüyorum' dediği zaman motor ya da şanzıman uzmanının devreye girmesi gerekiyor. 'Bu parçayı bu traktör için istiyor olabilirsin, ama bu modifikasyonu yaptığımız zaman motorda şöyle bir değişiklik daha yapmamız gerekiyor' denildiğinde, iki görüş uyumlu bir şekilde çalışarak kullanıcının isteklerine yönelik traktör ortaya çıkarıyor" diye konuştu.
"TRAKTÖRÜN HER PARÇASINDA AR-GE YAPIYORUZ"
Türktraktör'ün yalnızca traktör üretimiyle öne çıkan firma olmadığını aynı zamanda traktörün tüm bileşenlerini ürettiğini söyleyen Votta, "Motor ve şanzıman motorun ana parçaları olarak bilinir ama bununla beraber aks gibi diğer önemli hayati parçalar ile de Ar-Ge faaliyetleri yapıyoruz. Çünkü onları da üretmekteyiz. Türkiye'de traktörlerin kullanıldığı sektörler oldukça büyük farklılık gösteriyor. Çünkü muz için bir traktöre ihtiyacınız var. Fındık için başka traktör kullanıyorsunuz, pamuk için başka. Dolayısıyla bu noktadan hareketle şu çok kolaylıkla söylenebilir; Türkiye için iyi olan bir traktör dünyanın geri kalanı için de iyi bir traktördür" dedi.