Dijitalleşmeyen tedarikçi, yaşam ömrünü kısaltıyor

Siemens geçtiğimiz sene tedarikçilerinden 43 milyar euro’luk alım yaptı. Bu pastadan daha fazla pay alabilmek için Türk tedarikçiler dijitalleşme süreçlerini hızlandırmak zorunda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

Türkiye’de faaliyet gösteren küresel şirketler, tedarikçilerinden yaptıkları alımlar ile ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal, Siemens’in geçtiğimiz yıl toplamda tüm dünyadan 43 milyar euroluk toplam satın alma yaptığını söylüyor. Siemens Tedarikçi Günü etkinliğinde konuştuğumuz Günal, dijitalleşme sayesinde Türk tedarikçilerin bu satın alma hacminden çok daha fazla pay alabileceklerini belirtti. Tuğrul Günal şöyle diyor; “Türkiye’de şu anda tedarikçilerimizin oluşturduğu toplam hacim 400 milyon euro civarında. Ancak Siemens geçtiğimiz yıl tedarikçilerinden 43 milyar euroluk bir alım yaptı. Bizim çok daha büyük hedefler koymamız lazım. Tedarik Günü etkinliğimizde hem finansman hem de dijitalleşme alanındaki yeniliklerimizi tedarikçilerimiz ile paylaşarak bu payı büyütmeye çalışıyoruz.”

"Değişmezseniz devam edemezsiniz"

Dünyanın hızlı bir değişim içerisinde olduğunu belirten Günal şöyle diyor; “Eğer dış dünyadaki değişim içerdeki değişimden çok daha hızlı ve büyük ise, yaşam döngünüz ciddi anlamda azalıyor ve rekabet edemez hale geliyorsunuz. Eskiden şirketlerin yaşam döngüsü yaklaşık 60 yıldı. Günümüzde bu rakam 15 yıllara indi. Eğer günümüzde hem iç hem de dış süreçlerinize yatırım yapmıyor ve dijitalleşmiyorsanız, iş yaşam süreniz daha kısa olacaktır. Bizim açımızdan baktığımızda ise, eğer dijitalleşmiyor ve iş süreçlerinizi değiştirmiyorsanız, artık Siemens ile iş yapamaz hale geleceksiniz. Çünkü Siemens artık tüm iş süreçlerini dijitalleştiriyor.

Tedarikçilerden talep edilen tüm işlemler ve süreçler dijitale kayıyor. Siemens olarak tedarik süreçlerimizi nasıl dijitalleştireceğimiz ile ilgili kapsamlı çalışmalar yapıyoruz ve küresel pazarda bu pastadan pay almak isteyen tüm tedarikçiler de dijitalleşmek zorunda.”

Dijitalleşmeye ayak uyduramayan ve geleneksel yöntemlerle iş yapmayı tercih eden işletmelerin hayatta kalamayacağını belirten Günal, dijitalleşmenin tüm kuruma yayılması gerektiğini belirterek şöyle diyor; “Bu aşamada dönüşüm elbette kendi içerisinde zorluklar yaşıyor. Uzun yıllardır iş yaptığımız tedarikçilerimiz artık e-ihale sürecine girdiklerinde bunu sorguluyorlar. Ancak şu önemli, bugün Siemens yarın ise tüm dünya ihale süreçlerinin tamamını elektronik ortamda yapacak. Aslında biz tedarikçilerimizi şimdiden gelecek dünyaya hazırlamış oluyoruz. Dijitalleşme yalnızca iş süreçlerini kapsamıyor. Şirketler dijitalleşirken bir yandan da çalışanların da bu dijitalleşme süreçlerine uyum sağlaması ve onların da dijitalleşmeyi içselleştirmesi gerekiyor. Biz Siemens olarak çalışanlarımızın da dijital olgunluklarını geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir