Eğitim için bahçe şart
Türkiye’de okullarda açık alanlar hiç yeterli değil. Açık alanların büyük bir kısmı asfalt kaplı. Çoğu okulda yer yetersizliğinden açık alanlar zaten otopark olarak kullanılıyor
KEZBAN KARABOĞA
İşler değişti. Artık bir ülkedeki gelişmişlik seviyesini sadece kişi başına düşen gayri safi milli hâsıla ile ölçmek yeterli gelmiyor. Mesela, okullarda öğrenci başına düşen açık alan–bahçelerin karşılaştırması yapılıyor. Ölçüt bu. Bu, mekânın eğitime katkı sağladığı anlamına geliyor. Bu araç ile o ülkedeki gelişmişlik seviyesini de eğitimin kalitesini de ölçebilirsiniz. Bu ölçüt genel olarak mekânın eğitim üzerindeki katkısı başlığında konuşuluyor.
İşte ben bu yazıda bu katkılardan söz edeceğim. Şimdi burada mekândan kasıt okul binası, bahçe ve sınıflar. İşte bu alanların tasarımlarının eğitim üzerinde ölçülen ve ölçülmeyen biçimlerde katkıları var. Mesela sınıftaki doğal ışık kullanımı, doğal havalandırma, kullanılan renkler ve ergonomik mobilyaların gibi fiziksel unsurların doğru tasarımla bir araya getirilmesi öğrencinin sınıftaki konsantrasyonunu artırıyor. Bunlar mekânın eğitim üzerindeki ölçülebilen katkılarından bazıları. Dünyaya karşı merak duyma duygusunun gelişmesi, çok yönlü düşünme, demokratik, özgürlükçü bir birey olma gibi yetiler ise mekânın eğitim üzerindeki ölçülemeyen katkıları.
Şimdi soru şu: Türkiye’de durum ne?
İçi boş, iki-üç raflık kütüphane
Türkiye’de devlet okullarında bu konuda yenilemeler yapılıyor mu? Öğrenci başına düşen açık alan metrekaresi üzerinden gidelim.
Bakın PAB Mimarlık kaynaklarına göre Türkiye’de açık alanlar hiç yeterli değil. Açık alanların büyük bir kısmı asfalt kaplı; asfalt malzemesi çocuk oyun alanları için uygun olmanın ötesinde, çoğu okulda yer yetersizliğinden açık alanlar zaten otopark olarak kullanılıyor. Dolayısıyla kâğıt üstündeki açık alan oranı her zaman çocuklar için uygun bahçe imkânı anlamına gelmiyor.
Türkiye’de kütüphaneden anlaşılan şey ise içi boş iki-üç raftan oluşan kimsenin uğramadığı okuma odaları. Okullarda konferans salonu ise tamamen bir lüks. Fakat durum değişmiyor değil. Ne oluyor? PAB Mimarlık’tan konuştuğumuz uzman mimarlara göre Türkiye’de kamuda ciddi bir farkındalık oluşmaya başladı. Okullarda teknoloji altyapısı eğitim mekânlarının olmazsa olmazı haline geldi. Ancak yapacak daha çok iş var.
Sağlık sayfasına yazdım buraya yazayım. Okuduğunuz üzere ‘Dünya Trend’ yayın hayatına başladı. Eğitim sayfası da artık Trend’de. Ben de bu ilk eğitim yazısıyla yine yeni ‘merhaba’ diyorum. Burada önce sağlık, sonra eğitim şart olsun…