‘Eğitimde sınavlara değil, ölçme değerlendirmeye odaklanılmalı’

Pearson Türkiye Ölçme ve Değerlendirme Çözümleri Müdürü İpek Sarı, “Biz sınav, test yapıyoruz, ezberi ölçüyoruz. Oysa öğrenme sürecini ölçmeye odaklanmalıyız” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Pearson, dünyanın en büyük eğitim çözümleri şirketlerinden bir tanesi. Yetmiş ülkede 40 binin üzerinde çalışanı var. Tabii, biz Pearson’ı, daha çok ‘Longman’ sözlüklerinden tanıyoruz. Çünkü bu alandaki en iyi içerik sağlayıcılarından, yayıncılardandı. Fakat son 10 yılda yayıncı kimliğinden eğitim çözümleri kimliğine doğru bir geçiş yaşadı. Artık tamamen ‘eğitime’ odaklandı. Pearson’ın ilginç özellikleri var. Bakın, PISA’da Matematik, Fen, Edebiyat ve Okuma-Yazma alanlarında ne ölçülmesi gerekiyor, bunun çerçevesini Pearson belirliyor. PISA 2015’i yaptı, 2018’in de ihalesini aldı. Türkiye’de 25 yıldır kendi operasyonu var. Genel merkezi İstanbul’da, Ankara’da kendi ofisi ve pek çok farklı ilde yetkili acentesi var. Pearson Türkiye Ölçme ve Değerlendirme Çözümleri Müdürü İpek Sarı ile Pearson’ın hem Türkiye’deki faaliyetlerini hem de eğitim sektörünü konuştuk. PISA gibi sınavlarda artık alan dışında, eleştirel düşünme, problem çözme, takım çalışması ve liderlik etme gibi 21. yüzyıl becerilerinin de ölçülmeye başlandığına dikkat çeken Sarı, Türkiye’de de ‘ölçme ve değerlendirme’ konusunda yenilikler yapılması gerektiğine dikkat çekti. Sarı, "Biz sınavlarda çoktan seçmeli sorularla bilgiyi ölçmeye çalışıyoruz, bu da ister istemez ezbere yöneltiyor. Farklı soru türleriyle süreci ölçmeye odaklanırsak, bunun eğitim sistemine de katkısı olacaktır. Sınav süreçlerine sadece öğrenciler değil, kaynaklar, öğretmenler ve eğitim yöntemleri de dâhildir” dedi. Sarı, "Sınava odaklanmaktan çok, ölçme değerlendirmeye bir bütün olarak odaklanmak faydalı olacaktır" ifadelerini kullandı.

PTE, Türkiye’de 11 merkezde uygulanıyor

Pearson, dünyada milyonlarca adaya sınav hizmeti veriyor. Kurum Türkiye’de son olarak Pearson Test of English Academic (PTE) sınavı için ÖSYM’den ‘Yabancı Dil Sınavı Eşdeğerliği’ aldı. Bu sınav, dünya çapında 50’den fazla ülkede yüzlerce test merkezinde uygulanıyor. Türkiye’de 7 farklı şehirde 11 test merkezi var. Bu sınav neden önemli ve ÖSYM eşdeğerlilik konusunda neden Pearson’ı seçti? Bakın nasıl anlatıyor İpek Sarı, “Avustralya üniversitelerinin tamamı Pearson Test of English’i tanıyor. İngiltere üniversitelerinin yüzde 98’inden fazlası da öyle. Çünkü bu sınavda sorular yapay zekâya milyonlarca verinin yüklenmesi ile ortaya çıkıyor. Böylece sınav objektif, tutarlı hale geliyor” dedi. Sarı, “Güvenlik ÖSYM için de önemli. Çünkü bu sınavda adayların avuç içi taramasını yapıyoruz, dijital imzalarını alıyoruz, skor raporlarında dijital fotoğraf kullanıyoruz. Kombinasyonlu test formları hazırlıyoruz. Her şey online yapılıyor. Randevu alma, ödeme, sonuç açıklama kısımları dahil her şey online hazırlanıyor. Basılı değil, çevrimiçi skor raporu hazırlıyoruz. Bu sebeplerden dolayı ÖSYM eşdeğerliğinde yer aldık” diye konuştu. Sarı, Pearson’ın üniversitelerdeki hazırlık sınıfl arının geçilmesi için de muafiyet vermeye başladığını söyledi. Bu uygulamayı Türkiye’deki pek çok saygın üniversitenin kullandığını belirten Sarı, “En son Sabancı Üniversitesi de Pearson sınavını muafiyet için kabul etmeye başladı” dedi. Sarı, Pearson Test of English'in Türkiye’de 2015 yılında yüzde 35 büyüdüğünü, 2016 yılında da daha yüksek bir büyüme beklediklerini söyledi.

DİL YETERLİLİĞİ İÇİN 2.5 MİLYON İNSAN SINAVLARA GİRİYOR

Dünyada dil yeterliliğinin belgelenmesi konusunda büyük bir pazar olduğunu belirten Pearson Türkiye Ölçme ve Değerlendirme Müdürü İpek Sarı, “Dünyada 2.5 milyon insan dil yeterliliği sınavlarına gidiyor. Büyük bir pazar var. İş dünyası ve eğitim arasındaki açı küçüldükçe bu sınavlara girmek isteyen kişi sayısı artıyor, pazar büyüyor” ifadelerini kullandı.