'Gençler, iş dünyasını tanımıyor'

İstanbul'daki üniversiteliler hariç Türkiye'de gençlerin iş dünyasını tanımadığını belirten Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Gençler iş dünyasına çok yabancı. Hangi sektörde çalışmak istediklerini bilmiyorlar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

"Türkiye'de, İstanbul'daki üniversitelileri dışarıda tutarsak gençler iş dünyasını tanımıyor.” Bu tespit, Kariyer. net Genel Müdürü Yusuf Azoz’un. Uzun yıllardır istihdam piyasasını yakından izleyen, analiz eden, hali hazırda veri tabanında 23 milyondan fazla özgeçmiş bulunan Kariyer. net'in başındaki isim Yusuf Azoz. Başlığa çektiğim tespiti de dikkat çekici. Diyor ki Azoz: "Her yıl Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversiteleri ziyaret ediyoruz. Paneller veriyoruz. Bu ziyaretlerde öğrencilerin iş dünyasına yaklaşımını yakından değerlendirme fırsatım oluyor. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki İstanbul'daki üniversitelileri dışarıda tutarsak gençler iş dünyasına çok yabancı. Hangi sektörde çalışmak istediklerini, çalışmak istedikleri alanların hangi sektörde olduğunu bilmiyorlar. " Çarpıcı değil mi? Yusuf Azoz ile Türkiye istihdam piyasasını, üniversiteli gençler arasında yaygın olan işsizlik sorununu ve sektördeki gelişmeleri konuştuk. Malumunuz Türkiye'de İnsan Kaynakları (İK) olgusu yeni yeni oturmaya başladı. Büyük kurumsal şirketlerde İK fonksiyonları oldukça gelişti. Ancak KOBİ'lerde durum nasıl? Bakın ne diyor Yusuf Azoz: "Küçük ve orta ölçekli firmalarda durum hiç de iç açıcı değil. İK alanındaki bilinç çok düşük. Bu nedenle Türkiye'de hala gerek iş arayanların gerekse işverenlerin ilk başvurduğu yöntem eş-dost üzerinden ilerlemek. Referansları kullanmak bizim de önerdiğimiz yöntemlerden ama bu yöntemin profesyonel iş arama sürecinde tamamlayıcı olması gerekiyor." Azoz, tam da bu noktada dijital işe alımın devreye girdiğini anlatıyor ve ekliyor: "İşe alım süreçlerinde arada bir tanıdığın olması objektif bir süreç yaşanmasını engelleyebiliyor. Dijital işe alım burada devreye giriyor. İnternet artık mobil üzerinden daha da geniş bir ağa sahip ve bu durum tüm ihtiyaçlarını cep telefonu üzerinden online olarak yapan kişi ve firmaların sayısını da arttırdı." Bu şekilde dijital trendlerin işe alım süreçlerini de etkilediğini belirten Azoz sözlerini şöyle tamamlıyor: "Mobil cihazların daha çok kullanılması ile birlikte kullanıcıların alışkanlıkları da değişti. Şu an Kariyer.net'teki iş başvurularının yüzde 54'ü mobil cihazlardan geliyor. Örneğin 'SelVi' ismini verdiğimiz videolu özgeçmiş sistemini bu sene yayına aldık. Artık iş arayan üyelerimiz, kendilerini 60 saniye içerisinde bir sonraki işverenlerine anlatabilecekleri bir video çekip özgeçmişine ekleyebiliyorlar. "

ARTIK HEDEFİMİZDE KOBİ'LER VAR

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, "Artık KOBİ'lere de açılacağız. Tüm KOBİ’lerin internet üzerinden eleman arama süreçlerini daha da hızlandıracak bir paket geliştirdik. Hedefimiz her ölçekte firmanın yanında olup onlara işe alım süreçlerinde destek olmak, ilanlarını hazırlamak, ilan hazırlama süreci sonrasında ilana gelecek başvuruları uygunluk sırasına göre karşılarına çıkarmak" dedi.

ŞİRKETLER EN ÇOK 'SATIŞ TEMSİLCİSİ' ARIYOR

Kariyer.net aday havuzunda bulunan 23 milyonu aşkın adayın yaklaşık yüzde 7’si yeni mezun üniversitelilerden oluşuyor. Yeni mezun adaylar ağırlıklı olarak uluslararası ve kurumsal şirketlerin genel başvuru ilanlarıyla ilgileniyor. İşverenler de genç ve yeni mezunları genel başvuru ilanlarıyla bünyelerine katmayı tercih ediyor. Satış danışmanı ve satış temsilcisi pozisyonları da şirketler tarafından en çok ilan yayınlananlar arasında… Elbette, alışveriş merkezlerinin sayısındaki artış da bu trendi destekliyor. muhasebe elemanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, tıbbi satış mümessili, insan kaynakları uzmanı, yönetici adayı, insan kaynakları stajyeri ve yönetici asistanı da şirketlerin yeni mezunlara yönelik ilanlarında ilk 10 pozisyon içinde sıralanıyor. Sektörleri incelediğimizde ise tekstil ilk sırada geliyor.