Göz kırparak yemek siparişi vereceğiz bunun için gerekli altyapıyı hazırlıyoruz

Verifone Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Onur Altınbaş, gelecekte gözümüzü kırparak sipariş vereceğimizi ve ödeme sistemlerinde faaliyet gösteren bir şirket olarak bu geleceğe hazırlandıklarını aktarıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI BAŞARAN

1981 yılında Amerika’da kurulan Verifone Holdings, Inc. 150’den fazla ülkede verdiği hizmetlerle güvenli elektronik ödeme sistemlerinde küresel bir çözüm sağlayıcı. New York Borsası’na kote bir Silikon Vadisi şirketi olan Verifone, ödeme terminallerini bulut tabanlı platformlar ile internete bağlayarak, tüketici ile işletme arasındaki bağı yeni nesil dijital bir platforma taşıyor. Finans, bankacılık, perakende, hizmet, petrol, kamu, sağlık ve ulaşım sektörleri için güvenli POS ödeme sistemleri, yazılım, üretim, satış ve teknik destek hizmetleri sunan Verifone, 29 milyon kurulu cihaz ve terminali ile Türkiye’de de pazar lideri konumunda. Şirketin Güneydoğu Avrupa, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler Genel Müdürü Onur Altunbaş ile teknolojinin sektörlerinde neleri değiştirdiğini ve gelecek yıllarda neleri değiştirebileceğini konuştuk. Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı’nın ve İTÜ Mezunlar Derneği’nin yönetiminde aktif görev alan Altınbaş, gelecekte gözümüzü kırparak sipariş vereceğimizi ve ödeme sistemlerinde faaliyet gösteren bir şirket olarak bu geleceğe de hazırlandıklarını aktarıyor.

- Verifone'un sektördeki konumundan biraz bahsedebilir misiniz?

Türkiye’de perakende sektöründe son birkaç yıldır yazarkasa POS ürünleriyle aktif olan Verifone, yıllardır Amerika’da her 10 işletmenin 8’inde tercih ediliyor ve doğrudan perakendecilerle çalışıyor. Bu global tecrübe, Verifone’un esnafa kazandıran uygulamalarda öncü olmasını ve Türkiye pazarında lider konumunu güçlendirmesini sağlıyor. Verifone’un dünyada 29 milyon aktif terminali bulunuyor ve her yıl 5.4 milyar transaction/işlem Verifone terminalleri üzerinden geçiyor. Satış sonrası hizmetlerde de global bir marka olması ve bilgi birikimi sayesinde tüketicisine güven veren Verifone, Türkiye pazarında 2 milyon POS cihazına servis veriyor. Türkiye’de BOSCH bayileri ve diğer satış kanallarıyla birlikte toplamda 3 bine yakın satış noktasında tüketiciyle buluşuyor. Dünyada 29 milyon bağlı terminali bulunan Verifone’nun 2 milyar cirosu, 150 ülkede ve 5 bin 700’den fazla çalışanı mevcut.

- Gelecekte ödeme şeklimiz teknolojiyle hangi sınırları zorlayacak?

Verifone olarak hedefimiz ödeme hangi forma girerse girsin o altyapıyı oluşturmak. Bugün yaptığımız tüm yeni nesil yazar kasalarda telefonla da ödeyebilirsiniz, saatle de ödeyebilirsiniz, başka bir ödeme teknolojisi çıkarsa temazsız ödeme yapabileceğiniz tüm sistemlere uygun bir altyapı oluşturuyoruz. Gelecekte bir gün Google Glass veya akıllı lenslerimizle gözümüzü kırparak sipariş verebileceğiz ve Verifone bunun için gerekli altyapıyı oluşturma hedefinde. Yeni nesil yazar kasalarımızın hepsinde telefon, saat vs. gibi cihazlarla ödeme yapmaya imkan veren NFC teknolojisi yer alıyor.

VERIFONE TÜRKİYE 63 ÜLKEYİ İSTANBUL'DAN YÖNETİYOR

- Verifone Türkiye şirketin global ayağına çözüm sunabilen bir konuma nasıl ulaştı?

Hemen hemen faaliyet gösterdiği her pazarda lider konumda olan Verifone’un dört başkanlık merkezinden biri konumunda bulunan Verifone Türkiye 63 ülkeyi İstanbul’dan yönetiyor. 3 sene öncesinde sadece Balkanlar ve Doğu Avrupa’dan sorumlu bir bölge konumunda olan Türkiye, Türki Cumhuriyetlerin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın da Verifone Türkiye’ye dahil olması ile yeni bir yapılanmaya girildi.

TÜRKİYE ÖDEME SİSTEMLERİ İNOVASYONUNDA DÜNYADA İLK BEŞTE

- Türkiye'de de Ar-Ge çalışmalarınız var mı?

Verifone 10 yıldır Türkiye’ye yatırım yapmaya devam ediyor. Verifone, Türkiye’yi Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya hizmet veren bir Ar-Ge yazılım üssüne dönüştürdü. Burada birçok Türk mühendisimiz bölgeye hizmet veriyor ve böylece Türkiye istihdam gücüne destek oluyoruz. Verifone olarak İTÜ Teknokent’teki merkezimizde Türk yazılımcılar çalıştırıyoruz. Merkezimizde hem Türkiye’deki hem de dünyadaki uygulamaları geliştiren ekiplerimiz var. Türkiye’de ödeme sistemleri ile ilgili derin bir know-how mevcut. Türkiye ödeme sistemlerinde inovasyon konusunda dünyada ilk 5 içerisinde yer alıyor. Pazar payında ise ilk 10 arasında. Türkiye hem ödeme sistemleri hem de yeni nesil yazar kasa konusunda dünyanın birçok ülkesine göre oldukça önde.

- Büyük veri ile Verifone yazar kasalarının kesiştiği yerler nereler?

YAZAR KASA BIG DATA'YA HİZMET EDEN BİR İSTASYON OLACAK

Yeni nesil yazar kasalarımız için bir veri merkezi kurduk. Satılan her yazar kasanın veri merkezine bağlanması gerekiyor. Bu veri merkezi ile anlık olarak tüm operasyon yönetilebiliyor. Yeni nesil yazar kasalar büyük veriye hizmet edecek araştırmalar için de iyi bir zemin. Verifone olarak bu konuda da çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İlk hedefimiz mümkün olduğunca yaygınlaşmak, güçlü satış kanalımız ile daha çok noktada var olabilmek ve daha çok cihaz ile farklı işletmelere girebilmek. Daha sonra katma değerli hizmetlerimizle fark yaratmak istiyoruz.

- Teknoloji ve yeni düzenlemeler müşteri portföyünüzü nasıl değiştirdi?

Türkiye’de, Verifone birkaç yıl öncesine kadar sadece bankalar aracılığıyla, finans kuruluşlarına sağladığı ödeme sistemleriyle perakendecilere dokunuyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı dahilinde çıkartılan yeni regülasyonların da etkisiyle Verifone, Türkiye yaklaşık 3-4 yıldır direkt son kullanıcıya yeni ürünler ve çözümler sunan, tüm ihtiyaçlara yönelik donanım, yazılım ve çözüm geliştiren bir servis sağlayıcı şirket haline geldi.Bayi ağımızı yeniden yapılandırdık. Bosch, Siemens ve Profilo ağı ile EVKUR’u bayi ağımız olarak konumladık. 1 Nisan 2016’da,Olivetti’nin Türkiye’deki marka haklarına sahip tek distribütörü olan Panaroma Bilişim’in çoğunluk hissesini satın aldık.

TEKNOKENT'TEKİ ÇALIŞANLARIYLA AVRUPA'YA YAZILIM İHRAÇ EDİYOR

Güvenli Veri Merkezi için de büyük bir yatırım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Uzakdoğu, ABD Ve Avrupa'da büyük bir iş gücü var bu alanda, Türkiye’ye hem istihdam (Türkiye’de 200’e yakın bir çalışan var) hem de teknoloji yatırımı yapılıyor. Bu yatırımların sonucu teknolojiyi Türkiye’den Avrupa ve diğer dünya ülkelerine ihraç eder pozisyona girdik. Avrupa ve dünyanın birçok ülkesine göre Türkiye olarak ödeme sistemlerinde oldukça gelişmiş bir ülkeyiz.

PAZARIN BÜYÜKLÜĞÜ 4.5 MİLYAR LİRA

- Yeni nesil yazar kasalara geçiş sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

1 Ekim 2013 tarihinde, kamuoyunda yazar kasa POS cihazı olarak bilinen hem yazar kasa hem POS cihazı olan ödeme kaydedici cihazları kullanmak; restoran, kafe, otopark, su ve tüp dağıtıcıları gibi hizmeti müşterinin ayağına götüren işletmeler için zorunlu hale getirilmişti. Buna göre ilk etapta mobil POS’lar yazar kasaya dönüştürülmüştü. Uygulamanın devamı olarak ise sabit yazar kasaların, yeni nesil yazar kasalar ile değiştirilmesi gerekiyor. Bu dönüşümün tamamlanması için ise işletme sahiplerine 31 Aralık 2015 tarihine kadar süre verildi. Daha sonra 1 Ocak 2017’ye kadar uzatıldı. Türkiye genelinde 2 milyon kadar yazarkasanın değiştirilmesi planlanıyor. Pazarın büyüklüğünün ise 4.5 milyar lira olduğu belirtiliyor.