İstanbul'da startup kurmaktan korkarım!
İstanbul'un bir startup için çok pahalı bir şehir olduğunu belirten Keiretsu Forum Genel Müdürü Can Methson, "Startupların ilk yılları şirketi ayağa kaldırma odaklı olmalı. Bu sebeple İstanbul'da startup kurmaktan korkardım" dedi.
SELENAY YAĞCI
Yatırımcılarla girişimcileri buluşturan platform Keiretsu Forum, doğru melek yatırımcıyla doğru girişimcilerin doğru bir şekilde biraraya gelmesini sağlıyor. San Francisco merkezli dünyanın en büyük organize melek yatırımcı ağı Keiretsu Forum'un Türkiye ofisi ise 4 yıl önce hizmet vermeye başladı.
Türkiye'de özellikle girişimci ve melek yatırımcı tarafında beklentinin çok daha farklı olduğunu ancak gün geçtikçe kavramın oturduğunu belirten Keiretsu Forum Genel Müdürü Can Methson, yatırımcının günün sonunda para kazanmak için para yatırdığını, melek de olsa unutmamak gerektiğini belirtti. Öncelikle girişimcilerin global ölçekli işler yapamadığını söyleyen Methson, Türkiye'nin globalde büyüme potansiyeli olan ve global ölçekli iş yapabilen girişimcilere ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Melek yatırımcılık yatırım olarak görülmeli
Ekosistemin çok fazla İstanbul odaklı olduğunun altını çizen Methson, şunları söyledi: "Ben girişimci olsaydım İstanbul'da startup kurmaktan korkardım. İzmir, Bursa, Denizli gibi şehirleri tercih ederdim. İstanbul'da olmanın en büyük avantajı satış ama startupların ilk yılları satış odaklı değil şirketi ayağa kaldırma odaklı olmalı. İstanbul startup için çok pahalı bir şehir. Çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Startupların ayakta kalabilmesi için girdi maliyetlerinin ilk birkaç yıl çok düşük olması gerekir." Yatırım ekosisteminin girişimcilik ekosistemiyle paralel büyüdüğünü söyleyen Methson, "Yatırım kaynakları açısından Türkiye farklı alternatifl ere açık bir ülke ve bu anlamda da bunu doğru şekilde konumlamaya çalışan iyi iş adamları var. Kendimizi ABD ile kıyaslamayalım. Biz daha çok Kıta Avrupası ile kendimizi kıyaslayabiliriz ve sadece 3-4 yıl gerideyiz" diye konuştu. Melek yatırımcılığın hibe değil yatırım enstrümanı olarak görülmesi gerektiğini belirten Methson, "Startuplara yatırım yapmak, onları büyütmek sonrasında da exit yapmak çok iyi getiri getiren bir iş. Bunu gerçekten başarılı yapan iş adamları var. Borsaya göre çok daha yüksek getirisi olan bir iş. Startupların erken aşamada yakalayarak onlara doğru yatırım yapan kişilerin dünyada çok iyi getirilerle çok iyi paralar kazandığını görüyoruz" dedi. Devletin desteğinin çok güzel bir noktada olduğunu kaydeden Methson, "Ancak devlet eliyle değil özel sermayeyle bu işin yapılması gerektiğinin çok iyi bilinçlendirilmesi gerekiyor. Devlet hibeleriyle girişimcilik ayakta kalmıyor. Şirketler kuruluyor birkaç yıl sonra batıyor. Bedel ödenmeden yemek çok kolay olabiliyor. O yüzden ABD'deki gibi biraz daha risk tarafını da girişimci üzerine yıkacak şeyler yapılabilir" diye konuştu.
MELEK YATIRIMCI KAVRAMININ TARİHİ BROADWAY'E DAYANIYOR
Aslında melek yatırımcılık kavramının 1920'lere dayandığını belirten Can Methson, şöyle anlattı: "Bu Broadwayden gelen bir kültür. Riskli bulunan bazı tiyatro oyunları hayata geçemiyor. Bu riskli görülen sanatsal değeri yüksek tiyatro oyunlarının hayata geçmesi için o riski alan o sanatsal değerini önemseyen iş adamları bu tiyatrolara bir yerde riskini göğüslüyorlar. Bu kişiler yaptıkları bazı yatırımların karşılığında beklenmedik düzeyde yüksek alıyorlar. Baştan prodüktörlerin riskli gördüğü geri dönüşü düşük olur dediği oyunların çok yüksek düzeyde görüldüğü izleniyor. Bu yatırımcılar o dönemde investorlardan ayrılmak amacıyla melek yatırımcı hitabını alıyor. Melek kavramı da aslında buradan geliyor."
Keiretsu Forum Türkiye'den dipnotlar
- 70 melek yatırımcı üyesi var.
- Ilk defa bir Türk girişimcinin yabancı bir yatırım alması konusunda aracılık etti. Melek yatırımcılık konusunda kalkınma ajanslarıyla eğitimler düzenliyor.
- Dünya genelinden girişimci firmaları Türkiye'ye getirerek Türk yatırımcının karşısına çıkarıyor.
- Her ay ortalama 10-15 girişimci başvurusu alıyor. Her ay, ön değerlendirme jürisinde 7-8 firmayı değerlendiriyor.
- Yılda yaklaşık 20 toplantı yapıyor. Yaklaşık 100 girişimci fi rmayı yatırımcı karşısına çıkarıyor, bunların 10-15 tanesi yabancı kökenli oluyor.
- Yatırımca kulübü her ay düzenli olarak forumlar kapsamında biraraya geliyor. En az 4 girişimci fi rma 50 ile 70 arasında yatırımcının karşısına çıkıyor.
- 18 girişime 7 milyon dolardan fazla yatırım yapılmasına aracılık etti.