Kitap okuyanlar internette vakit geçirenlerin 10’da 1’i kadar

Medeniyetin gelişmesinde büyük önemi olan kitaplar artık sadece 10 kişiden 1’i tarafından bilgiye ulaşmada en faydalı kaynak olarak tercih ediliyor. Kalan kısım ise internetin daha faydalı olduğunu düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sümerler'den günümüze kadar sürekli değişen ve gelişen yazı, insanlığın her zaman en önemli iletişim araçlarından biri oldu. Teknolojinin getirdikleriyle beraber yazı farklı şekillerde hayatımızda yer almaya devam etse de, basılı kitaplar eskisi kadar gündelik yaşantıda kendine yer bulamıyor. NG Araştırma şirketi, www. benderimki.com online kamuoyu araştırma platformunda, kitapların günümüzdeki yeri konusunda bir araştırma gerçekleştirildi.

Araştırmada çıkan sonuca göre her 10 kişiden 7’si boş vakitlerinin çoğunu internette gezinmeye ayırıyor. Bunu sırasıyla TV izleme, telefonda oyun oynama ve okuma aktiviteleri izliyor. Bu sonuçlara daha detaylı baktığımızda; okuyanların, internette vakit geçirenlerin 10’da 1’i kadar olduğunu görüyoruz.

Çıkan sonuçlardaki bir diğer ilginç nokta ise insanların artık bilgiye ulaşmada basılı yayınları tercih etmemeleri. Medeniyetin gelişmesinde büyük önemi olan kitaplar artık sadece 10 kişiden 1’i tarafından bilgiye ulaşmada en faydalı kaynak olarak tercih ediliyor. Kalan kısım ise internetin daha faydalı olduğunu düşünüyor.

Araştırmada yaklaşık olarak 3 kişiden 1’inin hiç kitap okumadığı görülüyor. Katılımcıların diğer 3’te 1’inin ise yılda 5 veya daha az kitap okuduğu sonucu ortaya çıkıyor. Kalan kesim ise bu sonuçların aksine, kitap okumanın hayatlarında önemli bir yeri olduğunu belirtiyor. En çok tercih edilen kitap türleri ise sırasıyla kişisel gelişim, macera ve tarihi kitaplar olarak sıralanıyor. Bu türler; kitap okuyanların yaklaşık yarısı tarafından tercih ediliyor. Dini kitaplar ise okuyan kesim içerisindeki her 3 kişiden 1’i tarafından tercih ediliyor.

Araştırmada, katılımcılara kitap satın alırken en çok neye dikkat ettikleri de sorulmuş. Sonuçlarda; fiyat, kapak, kitabın reklamı ve satan yerin önerilenler arasında olması seçeneklerinin her biri yüzde 2 oranının altında kalıyor. Kitabın konusu yüzde 70 ile en belirleyici, kitabın yazarı ise yüzde 21 ile ikinci etken konumunda. Kitapların nerelerden alındığı sorulduğunda ise ilk sırada yüzde 85 ile kitapevleri yer alıyor.

İnternet günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş olmasına rağmen, internet üzerinden kitap alanların oranı yüzde 60 ile ikinci sırada kalıyor. Bunları takiben ise sahafl ar ve sokak satıcıları geliyor. Kütüphanelerden ödünç kitap alanların oranı yüzde 23’lerde kalıyor. Her 4 katılımcıdan 3’ü kütüphane sayısının yetersiz olduğunu ifade ediyor. Ayrıca her 5 katılımcıdan 3’ü kütüphanelerin çağın değişimlerine ve insanların isteklerine uyum sağlayamadığını düşünüyor. Kitap satın alımında fiyatlar her ne kadar en belirleyici etken olmasa da satın alınan toplam kitap sayısında önemli bir unsur olarak ortaya çıkıyor.

Her 4 kişiden 3’ü kitap fiyatlarının pahalı olduğunu ve fiyatların daha ucuz olması halinde daha fazla kitap okuyabileceklerini belirtiyor.

Günümüzde çok çeşitli teknolojik araçlar sayesinde kitaplar eskiye göre mobil cihazlarda kendine daha çok yer buluyor. Özellikle her şeyin çok hızlı gerçekleştiği modern dünyada insanlar okumak yerine işe veya okula giderken kitap dinlemeyi tercih edebiliyorlar. Araştırmada elde edilen veriye göre kitap okuyanlar arasında her 5 kişiden 1’inin daha önce sesli kitap dinlediği görülüyor.

E-kitap popülaritesini kaybediyor

İlk yıllarında oldukça popüler olan e-Kitap satışları yıllar geçtikçe tüm dünyada düşüş yaşıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha çok düşüş yaşayan e-Kitap satışları geçtiğimiz yıl bir önceki yıla oranla yüzde 20 civarında bir düşüş yaşadı. Bu düşüşün basılı yayına dönüşün artmasıyla birlikte meydana geldiğini belirten İngiltere Yayıncılar Birliği, basılı olarak satılan kitap sayısında ise yaklaşık olarak yüzde 7 oranında artış sağlandığını belirtti. Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle birlikte e-Kitap popülaritesinin aynı şekilde artış göstermemesi, insanların basılı yayınları sakin ortamlarda daha huzur verici bulması nedeniyle olabileceği analistler tarafından değerlendirildi. Son dönemde akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirilen birçok e-Kitap okuyucu uygulamasının, e-Kitap satışlarının düşmesinde bir başka faktör olduğu da düşünülüyor.

Kitap,ihtiyaç listesinde en sonlarda 

Uluslararası Yayıncılar Birliği 2016 verilerine göre, Türkiye’de kişi başına 8.4 kitap düştü. TÜİK verilerine göre, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Kitap okumaya ayırdığımız süre günde ortalama sadece 1 dakika. Uluslararası Yayıncılar Birliği verilerine göre, yayın sektörleri arasında Türkiye 11. sırada. Aslında TÜİK verileri basılı kitap sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor. Örneğin, elektronik kitap dahil Türkiye’de 2008 yılında 32 bin kitap basılmışken 2014 yılında bu sayı 50 bini aştı. Yani basılı kitap sayısı artıyor ancak kitap okuma oranı yükselmiyor. TÜİK verileri, Türk insanının kitap okumaya sadece 1 dakika ayırdığını gösteriyor. Buna karşılık TV izlemeye ortalama 6 saat, internete bağlanmaya 3 saat ayırıyor. En fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD’de bu oran yüzde 12, İspanya’da ise, yüzde 9. Türkiye’de ise, oran binde bir. Okuma alışkanlığında, dünyada 86. sıradayız. Kitap okuyanların yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor. Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolarken, Türkiye’de ise bu rakam 25 sent. Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada.