Okulu terk etmede açık ara Avrupa lideriyiz

OECD, ‘Bir Bakışta Eğitim 2015’ yılı raporunda 18-24 yaş arası gençlerde eğitim sisteminden ayrılma oranlarını açıkladı. Buna göre Türkiye, yüzde 38.3 ile bu listede zirvede yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Türkiye’de 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 38.3 daha lise eğitimi bile tamamlamadan eğitim sistemi dışına çıkıyor. Türkiye, bu oranla Avrupa ülkeleri arasında lider. OECD, ‘Bir Bakışta Eğitim 2015’ yılı raporunda 18-24 yaş arası gençlerde eğitim sisteminden ayrılma oranlarını açıkladı. Buna göre Türkiye, bu listede zirvede yer aldı. Bu oran, kız öğrencilerde yüzde 40, erkek öğrenciler arasında ise yüzde 35 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin ardından ikinci sırada yer alan İspanya’da bu oran yüzde 21.9 oldu. Türkiye, ikinci ülke İspanya ile karşılaştırıldığında açık ara önde. İki ülke arasında 16 puan fark var. Rapora göre, ikinci sırada yer alan İspanya’yı yüzde 20.3 ile Malta izliyor. İlk 3 sıra böyle. Malta’nın ardından gelen İzlanda da durum çok farklı değil. İzlanda’da 18-24 yaş arası gençlerde okuldan ayrılma oranı yüzde 19. Bu şekilde, Türkiye’yi dışarda bırakarak, baktığımızda bu 3 ülke arasında bile her 5 öğrenci arasında 1’den fazla kişi eğitim sisteminin dışına çıktığı görülüyor. Okuldan ayrılmada, 28 üyeli Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 11,2 olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ise Avrupa genelinde her 10 öğrenciden 1’den daha fazlasının eğitimini erken yaşta bıraktığı ortaya çıkıyor. Peki, bu ne anlama geliyor? Rapora göre öğrencilerin erken yaşta eğitim sisteminin dışına çıkmaları ulusal hükümetlerin belirlediği asgari niteliklere ulaşmada başarısızlık gösterdikleri anlamına gelmiyor. Bu, daha çok yüksek sayıda öğrencinin daha iyi nitelikte yeterlilik kazanmak için eğitim sisteminden ayrıldığını gösteriyor.

Hırvatistan sonuncu sırada

Erken yaşta eğitimini bırakan öğrencilerin sıralandığı listede Hırvatistan yüzde 2,7 ile sonuncu sırada yer alıyor. Bu, Hırvatistan’ın öğrencilerini eğitim sistemi içinde tutabildiğini gösteriyor. Hırvatistan’dan sonra en iyi performans gösteren ülke yüzde 4.4 ile Slovenya, onu yüzde 5.4 ile Polonya takip ediyor.

AVRUPA BÜYÜME STRATEJİSİ'NE GİRDİ

Bu rakamlardan yola çıkan Avrupa Birliği, ‘Avrupa 2020 Büyüme Stratejisi'nde erken yaşta okuldan ayrılma oranını yüzde 10’un altına indirmeyi hedefl iyor. Burada mesele, gençlerde eğitim seviyesini artırarak istihdam edilebilirliği de yükseltmek, işsizliği ve dolayısıyla yoksulluğun da azaltılmasını sağlamak. Erken yaşta eğitim sisteminden ayrılma problemi, Dünya Ekonomik Forumu’nun geçen yıl yayınladığı ‘Human Capital Report’ başlıklı raporunda da ele alınmıştı. Burada da ülkelerin uzun vadeli büyüme başarılarındaki temel faktörlerden bir tanesinin iş gücünün kalitesi olduğu vurgulanmış, eğitimin öğrencilerin iş piyasasında ihtiyaç duyduğu yetenekleri kazanmaları için merkezi rol oynadığı ifade edilmişti.