Perakendenin geleceği üç teknolojinin elinde

Perakende sektöründeki gelişmeler; müşteri deneyimini arttıran teknolojiler, araştırma teknolojileri ve süreç geliştirme teknolojileri olarak üç başlığa ayrılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Büyük veri yönetiminin yakından etkilediği sektörlerin başında perakende geliyor. Perakende sektöründe rekabet üstünlüğü sağlamanın yolu, büyük veriyi doğru analiz etmekten, verimli kullanmaktan ve tabi ki bu verinin güvenliğini sağlamaktan geçiyor.

REM People Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Sertel, “Son yıllardaki teknolojik gelişmeler neticesinde, perakende sektöründeki değişim hız kazandı. Perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin birçoğu, bu hızlı değişimi yakından takip ediyor. Şirketler rekabet avantajlarını kaybetmemek ve güncelliklerini korumak için alışveriş davranışlarını ve hedef kitle beklentilerini anlamaya öncelik veriyor. Değişen teknolojik trendleri yakından takip eden şirketler, farklılaştırılmış deneyimleri müşterilerine sunarak, satışlarını geliştirmeyi ve dolayısıyla karlılıklarını arttırmayı hedefl iyorlar” yorumlarını yapıyor.

Sertel, müşteri eğilimleri ve alışveriş yöntemlerinin ölçümlendiğini, müşterileri deneyimlerinin incelendiğini, mağaza içi performansların analiz edildiğini, perakendeye etki eden global ve lokal trendlerin değerlendirildiğini ifade ediyor. Yani şirketler Big Data’yı oluşturabilecekleri bilgiyi sürdürebilir şekilde toplamaya ve yönetimsel süreçleri daha sistematik şekilde idare etmek için teknolojik gelişmeleri yakından izlemeye öncelik veriyorlar.

Sertel, perakende sektöründeki teknolojik gelişmelerin; müşteri deneyimini arttıran teknolojiler, araştırma teknolojileri ve süreç geliştirme teknolojileri olarak üç başlığa ayrıldığını söylüyor.
Dünyadaki perakende şirketlerinin, son 3 yıl içinde yoğun şekilde kullandığı bu üç perakende teknolojisi şöyle:

1- Isı Haritaları (Heat Maps)

Isı haritaları, mağaza içindeki müşterilerin hareketlerini kameralar yardımı ile gerçek zamanlı takip ederek, alışveriş yapanların ilgi alanlarının ve davranışlarının ölçümlenmesini sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde bir mağazanın saat bazlı müşteri profili çıkartılabiliyor, mağazadaki en değerli alanlar tespit edebiliyor, ilgi çeken tanzim ve teşhir uygulamaları belirlenebiliyor ve zaman harcanan ürünler analiz edilebiliyor.

Buna göre, mağazada hangi saatte ve günlerde, hangi müşteri grubuyla iletişim kurulması gerektiği, mağaza içi ürünlerin satış hızına ve karlılıklarına göre nerelerde sergilemesinin uygun olacağı ve personelin hangi alanlarda daha etkin kullanılabileceği belirlenebiliyor. Örneğin Decibel Insight tarafından yapılan ısı haritası analizine göre; mağazaya giriş yapan müşterilerin yüzde 98’i ilk olarak sağ tarafa bakıyor ve bu müşterilerin büyük kısmı alışverişe sağ taraftan başlıyor.

2- Beacon (Beacon)

Beacon sistemi, düşük enerjili Bluetooth aracılığıyla, mobil cihazlara lokasyon bazlı mesajlar göndererek, potansiyel müşterileri mağazaya çekebilen; müşteriye dönüştüren ve sonuçları ölçümleyebilen bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde, potansiyel müşterilerin davranışlarıyla ilgili bilgi toplanabiliyor, mağazaya veya ürüne ait bilgiler ve kampanyalar sunulabiliyor ve hatta kişiye özel alışveriş deneyimi yaşatılabiliyor.

The Future of Retail adlı araştırmaya göre, müşteriler artık kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi talep ediyor. Yani alışveriş, insanları eğlendirecek, şaşırtacak ve mutlu edecek bir deneyim olarak ön plana çıkıyor. Yapılan araştırmalar, Beacon’ın kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimini geliştirmede ne kadar önemli bir teknoloji olduğunu gösteriyor. Bu yüzden Beacon teknolojisine, ‘müşteri deneyimini arttıran perakende araştırması teknolojisi’ adı veriliyor.

3- Mükemmellik Takibi (Instore Excellence Tracking)

Mağazalarda ürünlerin konumlandırılma şekli, satış gelişimi açısından oldukça önemli olduğundan, şirketler rafl ardaki, teşhirlerdeki ürün dizilimlerini planogram adındaki belgelere göre yapıyor. Pazarlama stratejilerine ve kurallarına göre hazırlanan ürün planogramlarının mağazalarda uygulanması çok kolay değil. Bu yüzden şirketlerin, mağaza içi uygulamalarının planograma göre yapılıp yapılmadığını takip etmeye ihtiyaçları var. Çeşitli teknolojiler sayesinde ürünlerin planogramla uyumunun denetlemesi yapılabiliyor. Bunlardan birisi, kanıtlı saha araştırma ve denetleme teknolojisi. Belirli aralıklarla mağazaları ziyaret eden ekipler, bu teknolojiyi kullanarak mobil cihazlardaki uygulama aracılığıyla mağaza ile ilgili yönlendirilen soruları cevaplıyorlar. Fotoğraf çekerek bilgilerin kanıtlandığı bu teknolojiyle; sahadan toplanan bilgiler, veri kontrol ekibi tarafından denetlenerek, anlık olarak raporlanıyor.