'Robot Jale' satışları ikiye katladı!

Bilim kurgulardaki yapay zeka teknolojilerinin başlangıç adımı sayılan Chatbot'lar gündelik hayatımızda yayılıyor. Yakın zamanda bu chatbot'ların öğrenen ayaklı versiyonları robotlarla da karşılaşacağız ve bu robotların 1-2 yılda yaygınlaşmasına tanık olacağız.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Son yıllarda sürekli konuşulan yapay zeka teknolojileri gündelik hayatta yayılıyor. Siri ve Alexa gibi kişisel asistanlarla başlayan süreç, chatbotlar'la devam ediyor. Birçok sektörde uygulanan yapay zekaların şimdilik en yaygın örneği Chatbot'lar olarak karşımıza çıkıyor.

İnternet evriminin bir sonraki halkası olarak görülen bu chatbot furyası, Microsoft ve Facebook'la birlikte başladı. Geçen yıl chatbot'ların yılı oldu ve hemen hemen her alanda bütün markalar, müşteri hizmetlerinde iletişim için chatbot'ları kullanır oldu. Türkiye'de geliştirilen ve Türkçe bilen yerli chatbot'ların sayısı da giderek artıyor. Yakın zamanda bu chatbot'ların ayaklı hali diyebileceğimiz öğrenen ve sınırlı alanlara cevap veren robotlarla mağazalarda ve farklı mekanlarda gündelik hayatın içinde karşılaşmaya başladık. Bu robotlar önümüzdeki 1-2 yıl gibi kısa sürede daha da yaygınlaşacaklar.

Peki bu chatbot'lar tam olarak ne yapıyor?

Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile müşteri beklentileri de değişiyor. Müşteri artık zaman ve mekandan bağımsız hizmet almak ve sonuca ulaşmak istiyor. Chatbot'lar, yapay zekanın makine öğrenmesi özelliğiyle öne çıkan algoritma bazlı yazılımlar. Birçok marka müşteri sorunlarına hızlıca yanıt vermek amacıyla chatbot'ları kullanıyor. Öğrenme hızına bağlı olarak müşteriler sorunlarına 1-2 saniyede yanıt alabiliyorlar.

Müşteri deneyimi çözümleri merkezi Turkcell Global Bilgi de chatbot kullanan markalardan biri. Web chat ve BiP Chat ile chatbot hizmeti veriyor ve toplam chat trafiğinin yüzde 16’sı botlar ile gerçekleştiriliyor. Geçen yıl geliştirdikleri RobotSALE teknolojisi ile müşteriler self servis kanal üzerinden kendilerine uygun seçilmiş ürünün detaylarını öğrenip satın alım yapabiliyorlar. Turkcell ürün ve hizmetlerinin satış ve pazarlamasına yönelik kullanılan yeni nesil dijital satış uygulaması RobotSALE, Turkcell Global Bilgi’nin tamamen kendi kaynaklarıyla geliştirdiği bir uygulama olmasıyla dikkat çekiyor.

RobotSALE'in, tüketicilere en uygun ürünü belirleyip ikna ve kanıt görüşmesini yaparak satışı gerçekleştirdiğini belirten Turkcell Global Bilgi Genel Müdürü Çağatay Aynur, şöyle anlatıyor: "Çalışanların 'Robot Jale' ismini verdiği sistemle, tüketicilerin ürün satın almayı kabul etme oranı, neredeyse ikiye katlanmış durumda."

Turkcell Global Bilgi'nin RobotSale uygulamasıyla, yüzde 44'lük başarı oranlarını yakaladığını kaydeden Aynur, "RobotSALE teknolojisi; sesli etkileşim alt yapısının ilk kez tersten işletilmesi yani arayan kişinin müşteri temsilcisi ile görüştükten sonra sisteme yönlendirilmesi, arayanların özelliklerine göre teklifl er sunması ve satış sonrasında müşteri temsilcisine sonuçla ilgili dijital olarak bilgi vermesi dolayısıyla sektörde ilk olma özelliği taşıyor. Çalışan dostu RobotSALE ile maksimum 45 saniyede müşteri tarafından talep edilen ürünün tüm özellikleri o müşteri tipi göz önüne alınarak anlatılıyor ve müşteriden ürünü satın almayı kabul etmesi için tuşlama yapması isteniyor" diyor.

İnterntten 43 bin liraya satılan robot

Gelecek 1-2 yıl gibi kısa sürede bankalarda marketlerde yaygın olarak robotlarla iletişime tanık olacağız. Türkiye'de perakende alanında robot denemelerini görüyoruz. Türkiye'de son zamanlarda sık gördüğümüz robot Çinli Sanbot. Yerli erkek giyim markası Hodrey, Türkiye’de ilk kez bu robotla alışveriş deneyimine imza atanlardan. Kanyon AVM’deki pop-up mağazasında Hodrob adlı robot, müşterileri karşıladı ve beğendikleri ürünleri satın almalarına yardımcı oldu. Hodrob, 3 haftada büyük ilgi ile karşılandı ve satışlara da yansıdı. Migros da kendi alanında bir ilke imza atarak bu robotu denedi. Ataşehir'deki mağazasında serbest şekilde dolaşan robot, müşterilere Lays'ın yeni reklam filmini gösteriyor. Yapay zekalı dünyaya hazırlık yaptıklarını söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, 1-2 yılda banka müşterilerinin bir robottan sıra alacağını, sırasını beklerken de robotla etkileşime geçerek finansal işlemlerini yapabileceğini kaydetti. Hatta açık pazar e-ticaret platformu N11'de bir KOBİ, bu robotu yaklaşık 43 bin TL'ye satıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir