TAI –TUSAŞ’tan Bilim Şenliği’ne destek

Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projelerinden Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) Genel Koordinatörü Rıfat Bakan ve BTM yöneticileri, THY 6. Bursa Bilim Şenliği’nin lansmanı için Ankara’ya çıkarma yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA-Başkentte bir dizi temasta bulunan Bakan ve beraberindekiler Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI-TUSAŞ) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil’e de nezaket ziyaretinde bulundu.  Kahramankazan’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayi merkez binasında gerçekleşen görüşmede, dünyanın en büyük bilim şenliği olan ve bilimi sokağa indiren Bursa Bilim Şenliği’ne ilişkin bilgi veren Bakan, her geçen yıl daha da büyüyen Bursa Bilim Şenliği’nin bu yıl da THY isim sponsorluğunda 4- 7 Mayıs tarihleri arasında BUTTİM Fuar alanında gerçekleşeceğini söyledi. Bursa Bilim Şenliği çerçevesinde düzenlenen proje yarışmasında Çocuk Mucitler, Genç Mucitler, Usta Mucitler kategorilerinin yanı sıra, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak İnsansız Hava Araçları ve uzaktan kontrol edilebilen pilotsuz hava aracı “Drone”  yarışmalarının da yer alacağını ifade eden Bakan, 5 farklı kategoride toplamda 102 bin lira para ödüllü proje yarışmasının ana konseptinin de   “Enerji Verimliliği”  olduğunun altını çizdi.

 Rekor hazırlığı

Bursa Bilim Şenliği olarak bu yıl bir rekora imza atmaya hazırlandıklarını da ifade eden Bakan, “Geçtiğimiz yıl Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği kapsamında 3 günde toplamda 230 bin ziyaretçi etkinliklere katılım gösterdi. Yapılan atölye çalışmalarında bir Türkiye rekoru kırılarak 72 bin 882 atölye çalışması gerçekleştirildi. Bu yıl da aynı anda en fazla katılım ile atölye çalışması gerçekleştirerek bir dünya rekoruna imza atmak istiyoruz. Bunun için Guinnes rekorlar kitabına başvurumuzu yaptık” diye konuştu.

Bilim Şenliği’nde TUSAŞ standı ile yer alacaklar

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI-TUSAŞ) Genel Müdürü Doç.Dr. Temel Kotil ise Bursa Bilim Şenliği’ni yakından takip ettiklerini ve önemsediklerini söyledi. 2017 THY Bursa Bilim Şenliği’nde TUSAŞ standı ile yer alacaklarını ifade eden Kotil, “Bursa Bilim Şenliği Proje yarışması geleceğin bilim adamlarının, mühendislerinin yetişmesi adına çok önemli. Maalesef eğitim sistemindeki sıkıntılar, kendi alanında uzmanlaşmış teknik personelin yetişmesine imkân sağlamıyor. Günümüzün mühendisleri kâğıt üzerinde mühendis. Mimar dediğiniz de aklınıza kim geliyor? Kime sorarsanız “Mimar Sinan” diyecektir. Mimarlar, mühendisler eserleri ile yaşarlar.  Günümüzde eserleri ile yaşayan mimar, mühendis bulmak zor. Dolayısıyla eğitim sisteminde mesleki tecrübe kazandırmayı öne alan köklü değişiklik şart” diye konuştu. Bursa’yı çok sevdiğini Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye de sözü olduğunu ifade eden Kotil,  THY 6. Bursa Bilim Şenliği öncesi Bursa’ya bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını da söyledi.

Türkiye kendi savaş uçağını üretecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin havacılığa ilişkin çalışmalarından haberdar olduğunu kaydeden Kotil, bu tür girişimlerin destek görmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ)’ın yerli savaş uçağı üretilmesi çalışmalarına hız verdiğini ifade eden Kotil,  “Birbirinden önemli projelerimiz var. Biliyorsunuz muharip savaş uçağı projemiz var. F16’dan daha iyi bir proje olacak. Helikopter, uydu ve İHA gibi projelerimiz var. TAI gibi kuruluşların daha başarılı olabilmesi için elit bir mühendis kadrosuna ihtiyacı var. Bu kadro İngilizcesi çok iyi olan ve çok iyi eğitim görmüş farklı özelliklere sahip insanlar anlamına geliyor. Bizler bunları belirli eğitimden geçirerek savaş uçağı projesini en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Bunlar kısa dönemli projeler değil. 8-10 yıllık projeler. Böyle heyecan veren projelerin aslında stratejik yani askeri açıdan önemli olduğu kadar ekonomik önemi de bulunuyor. Tabi teknolojik önemi de var.  Muharip savaş uçağı ana projemiz. Helikopter ve Anka projelerimiz devam ediyor. Göktürk gibi önemli projelerimiz var. Yine eğitim uçağı ve Hürkuş projemiz var. Tabi tüm bu projelerin en önemlisi muharip savaş uçağı projesi” diye konuştu.