Teknokentler meyve vermeye hazır, büyük işler yolda

Teknopark İzmir Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Erten, Türkiye’de teknoparkların ve oluşturdukları yenilik ekosisteminin 15 yıla yaklaşan geçmişleriyle belirli bir olgunluk düzeyine geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Teknopark İzmir, Türkiye'nin ilk kurulan teknoparklarından biri. Aynı zamanda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca açıklanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’nde yer alan ilk dört teknoloji geliştirme bölgesinden biri. Türkiye’nin tek Yüksek Teknoloji Enstitüsü olan İzmir Yük sek Teknoloji Enstitüsü’nün güçlü akademik kadrosu Teknopark'taki firmalara güç katıyor.

Türkiye’de teknoparkların ve oluşturdukları yenilik ekosisteminin 15 yıla yaklaşan geçmişleriyle belirli bir olgunluk düzeyine geldiklerini ve artık yenilikçilik ekosistemde bir bilgi birikimi ve ürün/üretim tecrübesi oluşturduklarını söyleyen Teknopark İzmir (İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ) Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Erten, önümüzdeki dönemde ekosistemi ve teknoparkları daha da güçlü kılacak farklı haberler almaya başlayacağız" dedi.

Son yasalaşan Ar-Ge Reform Paketi’nde bölgelerdeki mevcut ayrıcalıklara yenilerinin dahil edildiğini ve ihtisaslaşmaya doğru yol alındığı gözlemlendiğini belirten Erten, şunları anlattı: "Teknoloji geliştirme bölgeleri, bu ihtisaslaşmayla önümüzdeki dönemde ekosistemin çok daha önemli bir paydaşı haline gelecek."

Erden, bilişim, sağlık, biyoteknoloji, nanoteknoloji, savunma, uzay, havacılık gibi öncelikli olarak belirlenen sektörlerdeki ihtisaslaşmanın teknoparklarda hayata geçirilmesi ve tasarım faaliyetlerinin de yine bu kapsamda yer almasıyla ekosistemde, ‘çok daha büyük işler’in ortaya çıkacağını ifade etti.

Ankara ve İstanbul'un yanı sıra İzmir de öne çıkıyor

Ekosistemde Ankara ve İstanbul’un yanı sıra İzmir de öne çıkan şehirler arasında bulunduğunu söyleyen Erten, "Marka teknoparklar arasında Teknopark İzmir de yer alıyor. Bölgede yazılım ve bilişim sektörü, firma sayısı olarak öne çıkıyor. Çalışmalarını yazılım ve bilişim alanında sürdüren firmalarımız; otomasyon, sağlık, kamu yönetimi, finans ya da bankacılık, ulaşım, savunma, havacılık ve gıda gibi sektörlerine yönelik önemli projeler geliştiriyor" dedi.

Ege'de Ar-Ge üssü olmayı hedefliyor

Teknopark İzmir olarak hedefl erinin sadece İzmir’in değil, Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin Ar-Ge üssü, inovasyon merkezi olmak olduğunu söyleyen Erten, "Bu kapsamda, Türkiye'nin kalkınma ajansı destekli ilk güdümlü projesi olan İnovasyon Merkezi Projesi’ni hayata geçirmiş bulunuyoruz. Yine Türkiye için önemli bir proje olan Teknoloji Transfer Ofi si Projesi, Teknopark İzmir bünyesinde de başlatılmış ve ikinci yılında başarıyla yürütülüyor" dedi.

TEKNOPARK İZMİR'DEN DİPNOTLAR

- Teknopark İzmir, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kampüsü içerisinde yaklaşık 2 milyon metrekarelik alan tahsisi ile 2002 yılında kuruldu.

- Teknopark İzmir bünyesinde bin metrekare alanı ile Türkiye’nin en büyük kuluçka merkezlerinden birisi olan ClassBoom yer alıyor.

- Teknopark İzmir; 300 milyon TL’yi aşan toplam ciro, 30 milyon dolara yaklaşan ihracata ulaştı.

- 62 patent başvurusu ve tescillenmiş 16 patente sahip.

Bu konularda ilginizi çekebilir