Teknoloji ekiplerinize nasıl ilham verirsiniz?

İyi bir teknoloji ekibine sahip olmanın yolu net hedefler belirlemekten geçiyor. Net hedeflere erişmek için yeterli inisiyatif gücü olan kişiler ve ekipler, yeni fikirler üretecek güce kendiliğinden erişecektir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Teknoloji, modern iş dünyasının en önemli ve büyük parçası olarak önümüzde duruyor. Bu durum, teknoloji ekiplerinin rolünü de hayati bir seviyeye taşıyor. Teknoloji ekiplerinizin ve çalışanlarınızın motivasyonu, onlara sunduğunuz çalışma deneyimi ile doğru orantılı olarak değişiyor. Elbette bu motivasyonun yüksekliği de, şirketlerin rekabet gücüne ve başarılarına yansıyor. Peki teknoloji temelli işgücünde, motivasyonu artırmak için ne gibi stratejiler geliştirmek gerek?

Motivasyon yaratmak için birçok seçenek mevcut. Bazı şirketler belirli yan haklar sunarak motivasyon üretmeyi denerken, bazıları ise oyun odaları, dinlenme alanları gibi fiziksel imkanların çerçevesini genişletiyor. Yapılabilecekler bunlarla sınırlı değil, fiziksel şartlardan daha fazlası iyileştirilmeyi bekliyor. Global ve dev markaların CIO, CTO ve üst düzey teknoloji yöneticilerinden oluşan Forbes Teknoloji Konseyi, geçtiğimiz günlerde bu konu üzerine bir yazı yayınladı. Yazıda çeşitli teknoloji yöneticileri tarafından tavsiye edilen yaklaşımlara gelin bir göz atalım.

- Hedef ve alan ver ki yeni fikirler doğsun

İyi bir teknoloji ekibine sahip olmanın yolu net hedefler belirlemekten geçiyor. Net hedeflere erişmek için yeterli inisiyatif gücü olan kişiler ve ekipler, yeni fikirler üretecek güce kendiliğinden erişecektir. İletişim kanallarını açık tutan, beklentileri doğru yöneten ve sürekli gelişimi tetikleyen yöneticiler motivasyon yaratmakta da zorlanmıyor.

- Zorlu ve Eğlenceli Projeler

Eğlenceli bir ortamda zorlu bir işle başa çıkmaya çalıştınız mı, ya da bu imkanı teknoloji ekiplerinize sundunuz mu? Bir de bu şekilde denemek gerek. Teknoloji ekiplerinin başarılı olması için gereken koşullardan biri de keyifli bir ortamda, zorlu hedeflere koşmak oluyor. Hiyerarşi, çalışma koşulları, bilinmezlikler ekiplerin işlerine odaklanmasını ve başarılı olmalarını engelliyor.

- Güven yaratın, Kaynak sunun

Özellikle teknik olmayan bir liderseniz, teknoloji ekibinize ‘nasıl’ yapacaklarını değil, ‘ne’ yapılacağını söyleyin. Doğru ve uygulanabilir iş hedeflerini, kullanabilecekleri kaynakları da göstererek sunun ve geri çekilin. İş hedefiniz için hangi teknolojilerin kullanılacağına, ne tip donanımlar ya da yazılımlarla ilerlenmesi gerektiğine bırakın güven duyduğunuz ve kaynak sunduğunuz ekibiniz karar versin.

- Yalnızca Gerçekler!

Motivasyon sağlamak adına yanlışlara ve beyaz da olsa yalanlara başvurmak büyük bir hata. Özellikle teknoloji alanında çalışan kişiler ve ekipler, gerçeklerin omzunda yükselmelidir. Güçlü ve etkili bir üretim gerçekleştirmek için sorumluluk, bilgi ve yeteneğin bir arada var olması şart.

- Meydan Okuyun

İçinde yaşadığımız dünyanın en iyi mühendisleri, bugünün büyük zorluklarını çözmek için teknolojiden ilham alıyor ve yeni teknolojiler geliştiriyorlar. Teknoloji ekiplerini amaçlarını da bilmeli. Geliştirdikleri teknolojiler, yazdıkları kodlar, kurguladıkları mimariler insanlığı nasıl dönüştürecek? Bu zor soruyu sorun ve en iyilerin sizinle çalışmak istediğine şahit olun.

Bu konularda ilginizi çekebilir