Teknoparklar yazılımda "altın" çağını yaşıyor
Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nda faaliyet gösteren yazılım şirketleri, ürettikleri yazılım programlarını ABD başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KOCAELİ - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknoparkı'nda faaliyet gösteren yazılım şirketleri, ürettikleri yazılım programlarını ABD başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Teknoparktaki yazılım şirketlerinden Bimser yöneticisi Hamza Koşma, KOÜ Teknoparkı'nın açılmasının ardından burada kurdukları şirkette, 32 teknik, 8 idari ve destek olmak üzere 40 personel çalıştığını söyledi.
Bu güne kadar KOÜ mezunu yaklaşık 50 kişiyi yetiştirerek sektöre kazandırdıklarını anlatan Koşma, aktif olarak 400'ün üzerinde müşterilerinin bulunduğunu, bunların bir kısmının Türkiye'nin en büyük 500 şirketi arasında yer alan kuruluşlar olduğunu kaydetti.
Günlük hayatta 300 bini aşkın kullanıcının yanı sıra bu güne kadar ABD, Azerbaycan, Dubai, Gürcistan, Brezilya, Polonya ve İsrail'in aralarında bulunduğu birçok ülkeye yazılım ihracatı gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Teknoparkların üniversite-sanayi işbirliği konusunda Türkiye'de son 10 yılda ciddi bir potansiyel sağladığını belirten Koşma, teknoparkların, üniversitelerle yürütülen Ar-Ge projeleri, üniversite ortamındaki imkanlardan yararlanma ve üniversite öğrencilerinin sanayiyle tanışıp staj ve iş istihdamı yönünden tecrübe kazanmaları konularında önemli katkılar sağladığını söyledi.
Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nın yazılım başta olmak üzere değişik alanlardaki girişimlerde ciddi bir istihdam alanı oluşturduğuna dikkati çeken Koşma, bu gelişmelerin, işletmelerin üniversiteyi tanıması, üniversitelerin de işletmelerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda öğrenci yetiştirmesi konusunda yazılım sektörünü daha iyi bir noktaya getirdiğini ifade etti.
Koşma, teknoparkların yazılım konusunda işletmelere ciddi anlamda destek sağladığını vurgulayarak, "Bu çerçevede yabancı kaynaklı yazılımların Türkiye'deki ikamelerinin geliştirilmesi konusunda büyük bir potansiyel oluştu. Bu, aynı zamanda yurt dışına yazılım için ödenen paraların Türkiye'de kalması, bu çerçevede belirli bir istihdam sağlanması ve Türkiye'deki yazılımların kalitesinin artarak yurt dışına ihracat potansiyelinin de yakalanmasına yardımcı oldu" diye konuştu.
"Yerli firmalar yerli yazılım kullansın"
Teknoparklarda yazılımlara ayrı bir yer ayrıldığına işaret eden Koşma, "Bu sayede katma değeri yüksek yazılımlar üretilirken aynı zamanda yüksek kaliteli istihdama ciddi anlamda bir kapı aralanmış oluyor. Dolayısıyla Teknoparklardaki yazılımla ilgili konularda ciddi anlamda döviz tasarrufu, hatta ihracatla gelir kazandırması söz konusudur. Eğer Türkiye bilişim alanında yazılım ihraç edecek konuma geldiyse bunda Teknoparkların çok büyük etkisi vardır. Bu konu, daha da desteklenerek geliştirilmeli" ifadesini kullandı.
Koşma, kuruluşlarından itibaren Kocaeli Teknoparkı'nda bulunmasından dolayı gerek Kocaeli Üniversitesi öğrencileri gerekse mezunlarına iş olanağı sağladıklarını dile getirerek, yıl içinde öğrencilerle kısmi çalışma imkanı, mezunlarla tam mesai saati şeklinde çalışma olanağı verdiklerini söyledi.
Türkiye'nin yazılım sektöründe geçmiş yıllara göre daha iyi durumda olduğunu ancak bu konuda hala yolun başında sayıldıklarını belirten Koşma, Türkiye'deki bu potansiyelin oluşturulması, değerlendirilebilmesi açısından Türkiye'deki yerli firmaların yerli yazılım kullanarak destek sağlaması gerektiğini söyledi.