TOBB'da yaz sıcak geçecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde ağustos ayında yapılacak Seçimli Genel Kurul öncesi kulisler ısınmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Handan Sema CEYLAN

İSTANBUL - Mayıs ayının 2’sinden bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalarda seçimler devam ediyor. Bu ay tüm oda ve borsalarda seçimler tamamlanmış olacak. TOBB ise yönetim kurulu başkanını 1 milyon 350 bin üyesinin tayin ettiği delegeler ile ağustos ayında seçmiş olacak. Son seçimlerde tek liste ile seçime gitmeye alışmış TOBB’da ağustos sıcağı erken başladı. Mevcut başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’na destek verdiğini açıklayan odaların ve borsaların sayısı 20’yi buldu. Hisarcıklıoğlu henüz, başkanlık için adaylığını açıklamadı ancak kulisler hareketli. Bugüne kadar en çekişmeli seçimin yaşandığı oda ve borsalardaki heyecanın Genel Kurula da yansıması bekleniyor. Seçimlere damgasını vuran ‘rekabet’, ‘bol adaylık’ ve ‘kadın adaylardaki fazlalık’ özelliklerinin Genel Kurul’a da taşınması konuşuluyor. Henüz kimse başkanlık için resmi bir açıklama yapmazken, TOBB delegelerinin kimi destekleyeceği için şu anda nabız yoklamaları devam ediyor. Bu ay tamamlanacak seçimler ile Genel Kurul’un çok adaylı olup olmayacağı da şekillenmiş olacak.

Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) olaylı geçen seçimlerin ise Genel Kurul’a yansıyacağı iddia ediliyor. Kulislerde güven tazeliyerek yeniden seçilen ATO Başkanı Salih Bezci’nin TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan destek alamaması nedeniyle yeni bir başkan adayının desteklenmesi konusunda harekete geçtiği konuşuluyor.

Ancak Ankara’daki çekişmenin başlamasından önce de işdünyasının önemli bir isminin özellikle muhafazakar işadamlarının oluşturduğu bir dernek tarafından da desteklendiği söyleniyor.

Başkan Hisarcıklıoğlu’nun karşısında aday olacağı söylenen isimlerden birinin bugüne kadar özellikle Türkiye ihracatının artırılması için çalışan bir isim olduğu yönünde duyumlar var.

Türkiye gündemindeki tüm gelişmeler de bir taraftan TOBB seçimlerine damgasını vuracak. Mart ayında başlayan çözüm sürecinin ardından ‘Akil İnsanlar’ arasına giren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bu süreçten de etkileneceği belirtiliyor. 16 Haziran’da BDP’nin süreci  değerlendirecek açıklamasının da Akil İnsanlar üzerinde kamuoyu bakımından etkisi olacağı tartışılıyor. Öte yandan Gezi Parkı’nda yaşanan gelişmeler siyasiler için de yeni bir yol haritası çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle muhafazakar işadamı dernekleri tarafından desteklenen adayın nasıl pozisyon alacağı da gelişmelere endeksli.

Mevcut başkanlardan biri de aday olabilecek

Bilindiği gibi NACE kodları nedeniyle süresi uzayan seçimler bir de bu kodlara itirazlar yüzünden 3 ay daha ertelenmişti. Bu nedenle Mali Genel Kurul’unu daha önce yapan TOBB, seçimli Genel Kurulu için de Ağustos ayını belirlemişti.Anayasa Mahkemesi’nin TOBB yasasına ilişkin iptal kararıyla ‘iki dönem’ şartı kalkarken, TOBB Organ Seçimleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, TOBB başkanlığına aday olup, seçimi kaybeden başkanın yeniden kendi odasına dönmesini engelleyen hüküm de iptal edilmişti. Böylece rakip olmak isteyen adaylar ‘koltuğunu kaybetme korkusu’ da yaşamayacaklar. Seçimi kaybetmeleri halinde eski görevlerine dönecekler, TOBB delegelikleri de sona ermeyecek. Bu değişiklikle birlikte akıllara mevcut başkanlardan birinin de aday olabileceği gündeme geliyor. Yapılan yönetmelik değişikliği ile de TOBB Başkanlık koltuğuna adaylık için ‘toplam delege sayısının yüzde 10’unun imzası’ şartı da yüzde 8’e indirilmişti. Böylece yaklaşık 1500 delegeli TOBB’da başkanlık koltuğuna aday olmak için 150 delegenin değil; 120 delegenin imzası yeterli oluyor. Hisarcıklıoğlu için şimdiden, seçimi tamamlanan odaların imza topladıkları kaydediliyor.

Hisarcıklıoğlu’na Kayseri ve Samsun’dan açık destek

[PAGE]

 

Hisarcıklıoğlu’na Kayseri ve Samsun’dan açık destek

TOBB seçimleri öncesi ortak bir basın açıklaması yapan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na tam destek verdi. Samsun’dan Hisarcıklıoğlu’na tam destek veren 2 başkanın yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Samsun TSO ve Samsun Ticaret Borsası camiası olarak bugüne kadar Sayın Başkanımızın ortaya koyduğu her görüşe, her çalışmaya, her projeye inandık ve sonuna kadar destekledik. Kuşkusuz; dün olduğu gibi bugünde Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na desteğimiz ve camiamıza  katacağı değerlereolan inancımız tamdır. Bu vesileyle Hisarcıklıoğlu’na önümüzdeki dönemde de ihtiyacı  olduğu düşüncemizi kamuoyu ile paylaşırken, mutlak desteğimizi beyan ediyoruz.”

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ise yaptığı açıklama ile “Biz Kayseri Sanayi Odası olarak Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanımızın önümüzdeki dönemde de vazife yapmasını çok arzu ediyoruz. Birçok yarım kalan işler var. Onların tamamlanmasını teminen de bu işin doğru olacağı kanaatindeyiz. Sayın Başkanımızın gelecek dönemde iş  dünyamızın en önemli çatı kuruluşu olan TOBB’da tekrar görev alması ile ilgili meclisimizin de bir arzusunun ve isteğinin olduğunu görüyoruz” dedi.

Yönetimler değişti başkanlar güven tazeledi

Oda ve borsalarda bugüne kadar yapılan seçimlerde bazı köklü odalarda değişim yaşanırken, ‘değişim’ rüzgarı tüm listeleri etkilemedi. Oda ve  borsalarından güven oyu alan başkanların sayısı büyük ağırlıkta. Ancak değişim özellikle yönetim kurullarında ve meclislerde yaşandı. Türkiye’nin iki köklü sanayi odası Ege ve Gaziantep’te ise kadın meclis üyelerinin fazlalığı seçimlere damgasını vurdu. Gazeteniz DÜNYA, şu ana kadar seçimleri tamamlanmış oda ve borsalar başkanları ve meclis başkanlarını liste olarak siz okurlarımıza sunuyor.

Seçimleri tamamlanmamış odalarda heyecan sürüyor

Bugün Kırklareli TSO’da, yarın Kastamonu TSO’da, 8 Haziran’da Muğla Ticaret Borsası’nda ve Ordu TSO’da seçimler yapılacak. Eskişehir Sanayi Odası’nda ise çekişmeli geçecek seçim 15 Haziran’da.
Düzce TSO’nun ve Aksaray TSO’nun seçimi de 15 Haziran’da. Van’da ise seçim 17 Haziran’da yapılacak. Odalarda heyecan bu seçimlerin tamamlanması ile sona erecek.

[PAGE]

 

tobb1.jpg

 

tobb2-001.jpg

 

tobb3-001.jpg

 

[PAGE]

 

tobb4.jpg

 

tobb5.jpg

 

tobb6.jpg

 

tobb7.jpg