Turkcell Superonline Genel Müdür Yardımcısı Özata: İnterneti fiber altyapı hızlandıracak
Turkcell Superonline Genel Müdür Yardımcısı Özata: 4G teknolojisinin çalışabilmesi için fiber altyapıya ihtiyaç var. Erişimi sağlayabilmeniz için çeşitli istasyonlardan o bilgiyi sabit hatlara indirmeniz lazım. Bunu taşıyacak şebeke de fiber olur
Dünyada ortalama internet hızı sıralamasında 52. sırada olan Türkiye'de mobil veya sabit hatlarda internet kullanımının daha da yaygınlaşacağı, bu yoğunluğu kaldırabilmek için fiber altyapı yatırımların hızlanması gerektiği bildirildi.
Turkcell Superonline Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, internetin gerek bireysel gerek kurumsal olarak kullanımının her yıl hızla arttığını söyledi.
Türkiye'nin internet kullanımında ve teknolojilerinde dünyaya ayak uydurmanın ötesinde bazı noktalarda daha ileride olduğunu ifade eden Özata, 2023 hedefleri içinde hanelerin en az yarısının 1000 megabit hıza ulaşması, Kalkınma Bakanlığının yayınladığı 2015-2018 bilgi toplumu stratejisinde de 2018'de hanelerin yüzde 70'inin geniş bant internet teknolojisi altyapısına sahip olması gibi çok önemli, stratejik hedefleri olduğuna dikkati çekti.
'Türkiye'nin internet ortalama hızı 5,5 megabit seviyelerinde'
Bu hedeflerin gerçekleşeceğini gördüklerini ifade eden Özata, şunları söyledi:
"Bu gelişime ayak uydurmak çok önemli. İnternet altyapısına, telekominikasyon sektörü altyapısına yapılan yatırımın diğer tüm sektörlere çarpan etkisi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bildiğiniz tüm ticari, kurumsal hayat, gelişimle ilgili olan altyapının sağlanması, telekominikasyon sektörüne yapılan yatırımlarla direkt doğru orantılı. Son olarak yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'nin internet ortalama hızı 5,5 megabit seviyelerine gelmiş halde. Bu, geçtiğimiz senelerde 4-4,5 seviyelerindeydi. Önümüzdeki dönemde de bu hızın daha yukarıya gideceğine emininiz. Bunu karşılayacak altyapıya da sahip olmamız lazım ülke olarak. Türkiye, ortalama hız olarak bakıldığında 52. sırada. Birinci Güney Kore'nin 22,3 megabit ortalama hızı var."
Özata, internet kullanımı içinde video izlemenin ön plana çıktığına dikkati çekti.
4G teknolojisi hayatımızda neleri değiştirecek
İnsanların artık televizyon izleme dışında istedikleri herhangi bir içeriği, istedikleri zaman ve istedikleri ekrandan tüketmek istediklerini, bunun da yolunun internet olduğunu vurgulayan Özata, şöyle devam etti:
"İnternet üzerinden video izleme artıkça, yaygınlaştıkça bant genişliğine ihtiyaç doğru orantılı olarak artıyor. Gerek mobil gerekse sabit internet erişiminde inanılmaz bir kullanım yoğunluğu var. Sadece bireysel hayatta değil kurumsal hayatta da artık bütün işler internet üzerinden döndüğü için günün sonunda çok sağlam bir altyapıya ihtiyaç var. Buradaki tek çözüm de fiber. Bu kaçınılmaz. Fiberin hem omurgada hem de ara yollarda evlere şirketlere giden noktada olması şart. Fiber altyapı olduğu takdirde bu talebi, mobil veya sabit olsun ülke karşılayabilir. Dolayısıyla fiberin yayılımının da aynı internet yayılımındaki hıza paralel önümüzdeki dönemde artacağını öngörüyoruz."
'4G teknolojisinin çalışabilmesi için fiber altyapıya ihtiyaç var'
Lisans ihalesi yapılacak olan ve 3G'nin bir sonraki versiyonu olan 4G'nin kablosuz olarak yüksek hızda internet erişimi sağladığına dikkati çeken Özata, sözlerini şöyle tamamladı:
"İnternetin gelişiminin önünde duramayız çünkü bu bir ihtiyaç. Trend bu. Bizim onun özelinde yeni nesillerin, şirketlerin, kurumların önünü açmak için hızla fiber yatırımları yapıyor olmamız lazım. 4G teknolojisinin çalışabilmesi için fiber altyapıya ihtiyaç var. Erişimi sağlayabilmeniz için çeşitli istasyonlardan o bilgiyi sabit hatlara indirmeniz lazım. Bunu taşıyacak şebeke de fiber olur."